Bel Leerdammer moet van rechtbank extra melkgeld uitbetalen
In de periode 2010-2015 zou de melkprijs van Bel Leerdammer een gewogen gemiddelde moeten zijn van de melkprijs van FrieslandCampina, CONO Kaasmakers, DOC Kaas en Nemelco. Volgens de melkveehouders kregen zij in werkelijkheid minder betaald. Het verschil zat met name in het gedeelte dat de coöperaties buiten de garantieprijs om aan leden uitkeerden, zoals ledengeld.
Bijna ieder punt gelijk voor boeren
In het tussenoordeel van de rechtbank krijgt Bel Leerdammer nagenoeg op geen enkel punt gelijk. Van verjaring is volgens de rechtbank ook geen sprake. Anders dan Bel Leerdammer in de procedure betoogde, konden de melkveehouders in 2012 nog geen weet hebben van het feit dat er geen correcte prijs werd betaald. De rechtbank laat daarbij meewegen dat het berekenen van de melkprijs een complexe en ingewikkelde aangelegenheid is.
Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de melkveehouders er op mochten vertrouwen dat het ledengeld deel uitmaakte van de referentieprijs. Dit vertrouwen wordt gebaseerd op de tijdens de voorjaarsvergaderingen gehouden presentaties van Bel Leerdammer, op de door haar tijdens deze vergaderingen getoonde sheets en op berekeningen die zij ten behoeven van individuele melkveehouders maakte.
Meer dan 15 miljoen aan vorderingen
De vorderingen van de melkveehouders zijn gebaseerd op hun stelling dat Bel Leerdammer bij de uitbetaling van de melkprijs ten onrechte het ledengeld van de referentiebedrijven buiten beschouwing liet. De rechtbank volgt hen daarin en komt tot de conclusie dat de vorderingen op dit onderdeel in beginsel voor toewijzing vatbaar zijn. De omvang van de vorderingen van het collectief wegens ‘het ledengeld’ bedraagt meer dan 15 miljoen euro.
Het oordeel van de rechtbank is nog niet definitief. Dat betekent dat melkveehouders de vorderingen nog niet kunnen opeisen. Daarvoor is eerst een eindvonnis nodig. Bij het eindoordeel zouden melkveehouders recht hebben op het achterstallige melkgeld en daarbij een rentevergoeding van 8 procent per jaar.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Te Biesebeek Advocaten