Oppervlaktewater bij hitte gevaarlijker voor melkkoeien
Dat schijft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op haar website. Koeien die in de zomer oppervlaktewater drinken, lopen het risico om blauwalgen, waterstofsulfide of zelfs botulisme uit het water op te nemen.
Herkennen
Blauwalgen zijn te herkennen door een groene waas op het water. Dat zijn cyanobacteriën. De uitscheidingsstoffen van die bacteriën zijn giftig voor koeien en dat kan resulteren in benauwdheid, algehele zwakheid, lever- en nierschade en zelfs sterfte. Door de leverschade kan enkele weken later ook zonnebrand ontstaan.
Botulisme kan ontstaan, wanneer met botulisme besmette, dode dieren in het oppervlaktewater terecht komen. Vooral in warme zomers komt botulisme vaak voor bij (water)vogels. Verlammingsverschijnselen van het voorste deel van het maagdarmkanaal (tong en keel) of van de achterhand zijn bij het rund de belangrijkste symptomen, aldus de GD. Botulisme bij koeien komt niet vaak voor, maar wanneer de koe besmet is, sterft ze meestal. Er is geen medicijn tegen de ziekte.
Waterstofsulfide in het water kan ademhalingsproblemen en benauwdheid veroorzaken en uiteindelijk ook tot de dood van het dier leiden. Water van sloten, waarin een dikke laag afgestorven planten op de bodem ligt, hebben een groot risico om waterstofsulfide te bevatten. Het is relatief eenvoudig herkenbaar, aangezien het water gaat stinken naar rotte eieren.
Helder, kleur- en geurloos
Bij gebruik van oppervlaktewater als drinkwater voor het vee is het van groot belang dat het water van goede kwaliteit en smakelijk is. Goed water hoort helder, kleurloos en geurloos te zijn, stelt de GD. Bij twijfel over de kwaliteit van het water adviseert de GD om leiding- of bronwater te geven.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren