Boeren én natuur profiteren van collectieve biodiversiteitsmaatregelen
Een collectieve aanpak van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer is positief voor boeren en natuur. Door deze aanpak is maatwerk per gebied mogelijk en worden maatregelen afgestemd op de natuur én het landbouwsysteem in het betreffende gebied. In de praktijk blijkt deze aanpak voor de boer motiverend. Hij voelt zich immers medeverantwoordelijk voor het realiseren van de vastgestelde doelen in zijn gebied. Dit hield BoerenNatuur de groep Europarlementariërs (met landbouw en natuur in hun portefeuille) voor tijdens een veldbezoek eerder deze week. BoerenNatuur toonde hen dat met een collectieve aanpak boeren én natuur profiteren van biodiversiteitsmaatregelen. In dat kader riep BoerenNatuur de EP leden op om binnen het GLB dusdanige mogelijkheden op te nemen zodat een collectieve aanpak binnen het agrarisch natuur- en landschapsbeheer kan worden uitgebouwd naar eco-regelingen.
Patrijs
Agrarisch collectief West-Brabant toonde de Europarlementariërs de resultaten van het Partridge project in Oude Doorn. In dit project werken boeren, burgers, jagers en natuurbeschermers uit het gebied samen om het leefgebied van de patrijs met succes te herstellen. Boeren doen vrijwillig mee en nemen maatregelen voor de patrijs en krijgen daarvoor een vergoeding.
Doel
BoerenNatuur zet zich in voor een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat boeren stimuleert om natuurinclusieve maatregelen te nemen. De basis hiervoor zou in haar ogen moeten zijn om een aanzienlijk deel van de huidige hectare toeslag in te vullen met zogenaamde eco-regelingen. Hierbij ontvangt de boer een vergoeding als hij maatregelen neemt op het gebied van bodem, water en klimaat.