ʻWaterschapsbelastingstelsel mogelijk minder strengʼ
„Als je met elkaar constateert dat een aantal waterschappen tegen de grenzen van het huidige stelsel aanloopt, dan is dat een probleem waar de gezamenlijke waterschappen voor aan de lat staan,” zegt De Jong over waarom een nieuwe waterschapsbelastingsstelsel nodig is. Concrete afspraken zijn er echter nog altijd niet.
In oktober vindt de volgende vergadering van de Unie van Waterschappen plaats over het belastingsstelsel. „Het kan zo zijn dat er in de Ledenvergadering van de Unie wordt besloten tot een beperktere scope van de aanpassing. Hier moet in het najaar nog verder over gesproken worden.”
Waterschapsverkiezingen
De tijdlijn van het nieuwe stelsel is volgens De Jong verstoord door de waterschapsverkiezingen, wat de oorsprong is van de onduidelijkheden in combinatie met de mogelijkheid dat de aanpassingen minder streng zullen worden. In december 2018 waren de waterschappen het nog dusdanig oneens over het nieuwe stelsel, dat ze ervoor besloten hebben om de besluitvorming over de verkiezingen heen te tillen. „Dit om ervoor te zorgen dat de nieuwe besturen die na de verkiezingen ontstaan zich kunnen uitspreken over de gewenste aanpassingen.”
De Jong zegt dat binnen de Unie van Waterschappen de draad weer is opgepakt na de verkiezing met een eerste gesprek over de wijze waarop het proces om te komen tot een aanpassing van het belastingstelsel vervolgd moet worden. „Tijdens deze eerste verkennende bespreking hebben we met elkaar geconcludeerd dat het hebben van een eigen belastingstelsel een groot goed is en misschien wel de best mogelijke garantie voor waterveiligheid en een duurzaam en toekomstbestendig waterbeheer. Daarom moet een aanpassing van het belastingstelsel kunnen rekenen op een zo groot mogelijk draagvlak bij de algemene besturen van de waterschappen.” Dat laatste was er nog niet bij de voorgaande inhoudelijke vergadering.