‘Weidevogels in Noord-Holland hebben het nog steeds moeilijk’
De eerste conclusies zijn gebaseerd op ervaringen van vrijwilligers in het veld en waarnemingen in de eigen natuurgebieden. In oktober worden de exacte tellingen bekend van het weidevogelseizoen van 2019. Volgens de organisaties is er sprake van een ‘gespreid en wisselend vogelseizoen’ met als belangrijkste oorzaak de droogte.
Martine Bijman, projectleider Agrarisch en Particulier Natuurbeheer bij Water, Land & Dijken, spreekt van ‘een bijzonder jaar’. „Het weidevogelseizoen kende een hele vroege start met het eerste kievitsei op 5 maart en vorige week zijn er nog kuikens van scholeksters gezien. Het seizoen loopt lang door.”
Maatregelen
Volgens de organisaties is het broedsucces beter op plaatsen waar maatregelen genomen worden. „Het was verbazingwekkend hoeveel boeren vanwege de aanhoudende droogte op het laatste moment nog extra maatregelen hebben genomen voor de weidevogels. Ze hebben bijvoorbeeld natte greppels aangelegd en het slootwaterpeil verhoogd”, vertelt Bijman enthousiast. De kuikens konden hierdoor in deze gebieden makkelijker eten vinden en vlogen ook uit. „Een boer uit Heiloo is zelf aan de slag gegaan met een plasdraspomp en heeft hiermee water op zijn land gezet. Daarnaast heeft hij een vossenraster aangeschaft zonder dat hij hiervoor een financiële compensatie heeft gekregen.”
‘Ronduit slecht’
Scholeksters en kieviten hebben het vooral moeilijk, stellen de organisaties. Volgens hen gaat het met de scholekster ‘ronduit slecht’. De vogels is door de droogte laat gaan broeden wat resulteerde in een laag broedsucces. Ook predatie door vossen en de hermelijn blijft een ‘zorgpunt’. „Dit jaar hadden we minder last van de vos ten opzichte van voorgaande jaren. Wat hier de oorzaak van is, weten we niet. Door het goede muizenjaar hadden we ook minder last van roofvogels. Daarentegen zorgden hermelijntjes weer voor meer overlast”, zegt Bijman.
Compensatiegeld
De meeste eerste legsels van kieviten zijn volgens de organisaties mislukt door de droogte. In West-Friesland zijn er minder kievitsnesten beschermd maar in Waterland zijn er meer nesten gevonden dan vorig jaar.
In die regio gaat het ook goed met de grutto. Op Marken wordt 98 procent van de gruttokuiken groot, aldus de organisaties. Ze spreken hier zelfs van een ‘top weidevogelseizoen’. Op Marken zijn, met compensatiegeld voor versterking van de Markermeerdijk, pompen aangelegd bij leden van de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken en zijn er vossenrasters geplaatst.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Henk van Bruggen