Grote hagelschade gewassen op Zuid-Hollandse eilanden, valwind legt deel Limburgse maïs plat
Een korte maar felle hagelbui die zaterdagmiddag trok over de Zuid-Hollandse Eilanden Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten, zorgde voor forse schade. Op tal van percelen sloegen de hagelstenen (tot 4 centimeter doorsnee) het loof van de gewassen dusdanig weg, dat mogelijk herstel van de gewassen zeer twijfelachtig. is. Op Goeree-Overflakkee lijkt de schade het ergst. Maar er zijn ook meldingen van forse gewasschade in Goudswaard (in de Hoeksche Waard) en het oosten van Voorne-Putten. Op diverse aardappelen- en uienpercelen is geen loof meer te bekennen. Daarnaast liepen ook de tarwe- en suikerbietenpercelen aanzienlijke schade op.
Schade nog onbekend
Bij de weersverzekeraars zijn inmiddels tientallen schademeldingen uit deze gebieden binnen gekomen. Het betreft vooral forse schades in aardappelen, uien, graan, suikerbieten, erwten en fruit. Over de omvang van de schade is nog weinig te zeggen. Om de schade in kaart te brengen moeten eerst de taxateurs van de verzekeraars op pad.
Grasmaaier door de uien
Een van de getroffen akkerbouwers is Peter Vogelaar uit Stad aan ’t Haringvliet. Tegenover RTV Rijnmond verklaart hij dat hij 60 hectare aan gewassen heeft, waaronder 10 hectare uien. „We weten niet of er nog wat van terecht komt. Het is net alsof er iemand met een grasmaaier doorheen is gegaan. Bij de aardappelen is het loof er helemaal afgeslagen. En dat alles bij een hagelbui van nog geen vijf minuten”, aldus Vogelaar. De uienschade schat hij op 70.000 tot 80.000 euro. Hij is verzekerd tegen hagelschade.
Limburg
Forse onweer met heftige regen dat zaterdagmiddag over delen van Zuid-Limburg trok, ging plaatselijk gepaard met ruim 30 mm neerslag in een tijdspanne van ruim een half uur. Tijdens dit regenfront ontstond tussen Doenrade en Schinveld een valwind. Enkele maïspercelen waren hier niet tegen bestand en vielen (deels) plat. Hier viel binnen een half uur ruim 20 mm regen. Enkele kilometers zuidelijker in Heerlen viel slechts 6 mm.
Volgens vleesveehouder Wiel Hupperetz uit Schinveld waaide het niet extreem hard. Er was sprake van afgewaaide takken. Hij denkt dat de maïs op enkele percelen nog niet bestand was tegen de wind, vanwege het groeistadium waarin het gewas momenteel verkeert. Tarwe, bieten, cichorei en aardappelen ondervonden geen last. Integendeel, de regen was meer dan welkom. De boeren in het Limburgse grensgebied mogen nog van geluk spreken. Dezelfde bui die naar oosten wegtrok zorgde in de Duitse regio Heinsberg-Düsseldorf voor forse neerslag in combinatie met forse windstoten en hagelbuien, met her en der aanzienlijke gewasschade.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Boerenweer.nl, RTV Rijnmond, Twitter