Zuid-Holland en Noord-Holland hebben nog geen droogteproblemen
„De droogte valt mee”, vertelt melkveehouder Jan Dirk Rooker uit Aartswoude. Hij is tevens bestuurslid Ongebouwd bij het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. „De gewassen staan goed. Het gras is groen en de maïs doet het uitstekend. In Noord-Holland zijn de omstandigheden niet heel spannend met af en toe wat regen, maar geen hoosbuien zoals op sommige plekken in Flevoland.”
Ook naar het Zuiden toe in Zuid-Holland heeft men weinig droogteproblemen. „Er is nog nergens een alarm geweest over de droogte”, zegt melkveehouder Aad Straathof uit Leimuiden en LTO themahouder Veenweiden-LTO Noord. Afgelopen periode heeft de regio redelijk wat regen gehad, maar ook toen was er nog sprake van voldoende water. „Het is bij ons niet zo serieus als in het Oosten. Er is wel wat minder zoet water in de buurt van Gouda.”
Vinkeveense Plassen
In die omgeving heeft het waterschap Amstel, Gooi en Vecht vorige week een tijdelijke damwand geplaatst in de Heinoomsvaart in Woerdense Verlaat. De dam houdt brak water met teveel fosfaat tegen, dat door een tekort aan regenwater oprukt richting de Vinkeveense Plassen. Ook andere gebieden, waaronder landbouwgebieden, natuurgebied Demmerik, het Natura2000gebied polder Westveen en de Nieuwkoopse Plassen, hebben profijt van de damwand.
Door zon, wind en hogere temperaturen verdampt het water in de Vinkeveense Plassen snel. Dit gebeurt ook in de polders die eromheen liggen en zorgt ervoor dat het gebied meer water nodig heeft. Hierdoor stroomt brak grondwater met teveel fosfaat uit polder Groot Mijdrecht richting de kwetsbare gebieden. Om schade te voorkomen plaatsen we tijdelijk een damwand. Maar tot op heden hebben boeren in de wijde omgeving geen last gehad van brak water of een tekort aan zoet water.
„Het grondwater zal een tandje zilter worden, maar geen effect hebben”, geeft Straathof aan. Volgens hem zijn er ook nog geen problemen met droge veenbodems. Als dat zo was dan zou een regenbui of waterpeil verhoging weinig effect hebben. „Om droog veen weer nat te krijgen is een drainagesysteem nodig. Dat vergt veel maatwerk.”
Extra inspectie ronden
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard meldt dat medewerkers de komende week wel extra inspectierondes op de meest droogtegevoelige veenkades in hun gebied. Dat is volgens het schap nodig, omdat het relatief weinig heeft geregend en de zon veel heeft geschenen. „Als er te lang geen regen valt, kunnen scheuren ontstaan in droogtegevoelige kades. Door de extra inspecties kunnen we deze snel opsporen en actie ondernemen als dat nodig is.”
Daarnaast is er in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard nog geen sprake van zoetwatertekort. „De afvoer van de Rijn is nog flink, waardoor we voldoende zoet water kunnen inlaten”, vertelt Gelske van Beusekom”, senior beleidsadviseur Watersystemen. Het waterschap bereidt zich wel voor op een mogelijk droge zomer. „We hebben de Zevenhuizerplas opgevuld, zodat we reserves hebben voor als het een langere periode niet regent. De regen in juni heeft ons hierbij geholpen.”, legt Gelske uit.
Al jaren bereidt het waterschap zich voor op de toenemende droge periodes. Waterbeheerders hebben gezamenlijk een mogelijkheid gecreëerd om zoet water vanuit De Lek, via gemaal Verdoold in Gouderak op de Hollandsche IJssel te pompen. Dit heeft het hoogheemraadschap vorig jaar voor het eerst in de praktijk getest en dat heeft goed gewerkt”, vertelt Gelske met enige trots.
Hoeksche Waard
De Hoeksche Waarde kent wellicht de meeste ‘problemen’ met de droogte. Cumela waarschuwde al dat de NVWA extra gaat controleren op het aanwenden van mest op stoppelland vanwege de droogte. Afgelopen week plaatste waterschap Hollandse Delta uit voorzorg een noodpomp bij de haven in Piershil ( Gemeente Hoeksche Waard). Deze pomp kan water uit de rivier het Spui inlaten. Dit wordt gedaan om het waterpeil in de achterliggende polder op niveau te houden. Ondanks de regenbuien deze week heeft de droogte van de afgelopen periode ervoor gezorgd dat de waterstand gedaald was. Het lukt dan niet altijd om via de vaste inlaat water in de sloten te pompen. Met de noodpomp lukt dat wel. De pomp blijft zo lang dat nodig is staan.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Waterschap Amstel, Gooi, Vecht