Twintig miljoen euro tegen bodemdaling Groene Hart
Onder de acht betrokken partijen zijn de gemeenten Gouda, Alphen aan den Rijn, Woerden, de provincies Zuid-Holland en provincie Utrecht; en de Hoogheemraadschappen van Rijnland, De Stichtse Rijnlanden, Schieland en de Krimpenerwaard. Deze lokale overheden werken binnen de Regio Deal bodemdaling Groene Hart samen met kennisinstellingen, agrarische sector, bewoners en bedrijfsleven aan een aanpak tegen de bodemdaling. Dit gebeurt door innovatieve experimenten uit te voeren en slim samen te werken.
Uitvoering
Nu er 20 miljoen euro beschikbaar is en een overeenstemming ligt over de specifieke invulling en financiering van de deal, kan de regio starten met de uitvoering. De bodemdaling heeft grote impact vanwege de CO2-uitstoot vanuit het landelijk veengebied, het inklinken van agrarische gronden, en de kosten die met name in het stedelijk gebied in de miljarden lopen. Er zijn daarom nieuwe invalshoeken nodig voor het wegenonderhoud, de agrarische sector en de fundering van woningen. De lokale overheden spreken van een mijlpaal.
Hilde Niezen, wethouder Gouda en bestuurlijk trekker Regio Deal bodemdaling Groene Hart, zegt namens alle partijen verheugd te zijn met de financiële impuls. „Dit is zeer belangrijk, want we staan de komende decennia met de bodemdalingsproblematiek voor een grote en kostbare maatschappelijke opgave. Na de zomer wordt de regiodeal officieel ondertekend. Dan gaan we keihard aan de slag met elkaar om oplossingen te vinden om de bodemdaling op het platteland en in de stad de baas te worden!”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Groene Hart.nl
Bron: Ministerie van LNV