Traditionele BoerenLeidse Blaarkopgraskaas 2019 van de plank
Warmerdam en Van Leeuwen maken zich sterk voor het behoud van de blaarkop én voor de traditionele BoerenLeidse kaas. De BoerenLeidse-met-Sleutels, die haar naam te danken heeft aan de Leidse sleutels die gedrukt worden op de korst van de kaas, wordt nog maar door een handjevol boeren in de regio gemaakt.
Beschermd
De kaas is een Europees beschermd streekproduct. Warmerdam en Van Leeuwen zijn de enige boeren die de kaas nog maken van de melk van de Blaarkoppen. Het ras was eeuwenlang de gezichtsbepalende koe in de Leidse regio. Inmiddels is de blaarkop een bedreigd ras.
Later dan de Goudse
De eerste Goudse kaas van 2019 ligt al een tijdje in de winkel. De BoerenLeidse is later vanwege het rijpingsproces. De kaas moet langer rijpen omdat deze is gemaakt van afgeroomde magere melk. De BoerenLeidse-met-sleutels heeft daardoor zes weken langer de tijd nodig om goed op smaak te komen. Als het aan Warmerdam zelf ligt, dan blijft de kaas nog langer liggen voor de beste smaak.