Nieuw advies voor Zuid-Holland: VVD, CDA, GroenLinks CU/SGP en PvdA
‘Bij het bepalen van deze voorkeur is de opdracht om ons te baseren op de verkiezingsuitslag doorslaggevend geweest’, aldus Hermans-Vloedbel en Vollebregt in hun advies. ‘De keuze voor deze combinatie doet naar ons oordeel, binnen de overgebleven alternatieven, het meest recht aan de uitslag van de verkiezingen. De combinatie bevat immers één van de winnaar van de verkiezingen (GroenLinks, red.) en lijkt voor wat betreft de balans op het politieke spectrum de meest adequate afspiegeling te bieden van de verhoudingen die met de verkiezingen zijn ontstaan.’
D66
De informateurs zien naast deze vijf partijen ook D66 als een mogelijke partij voor de combinatie. Echter is GroenLinks volgens hen vaker genoemd in de peilingen van voorkeurscoalities. ‘Wij constateerden bij de zes genoemde partijen veel inhoudelijke overeenkomsten en de bereidheid om de opgaven op een voortvarende manier aan te pakken. Wij hebben met hen van gedachten gewisseld over de voorkeur voor een vijf of zes partijen coalitie. De opvattingen hierover lopen uiteen.’
Krappe meerderheid
Echter wordt door het infomateursduo een combinatie van vijf partijen geadviseerd. ‘Zo’n krappe meerderheid is hard werken. Het geeft de noodzaak om voortdurend de gewenste verbinding te zoeken met andere partijen, ook buiten de coalitie.’ Wanneer de besprekingen met deze vijf partijen niet werken, zien de informateurs ook een kans om verder te gaan met D66 in plaats van GroenLinks.
Voor het college wordt een samenstellingvan zes gedeputeerden geadviseerd. ‘Dat geeft meer ruimte binnen het team om een behapbaar takenpakket samen te stellen en de grote opgaven die op de provincie afkomen op een evenwichtige manier te verdelen.’ VVD zou twee gedeputeerden moeten leveren, de rest één per partij.
Geen FvD
Eerder deed ook Forum voor Democratie – de grote winnaar – mee aan de coalitieonderhandelingen, maar deze zijn op niets uitgelopen. Informateur Hans Wiegel stapte daarom zelfs op. Daarvoor haakte ChristenUnie/SGP al af, omdat zij wilden dat ook Partij voor de Arbeid betrokken zou worden bij de onderhandelingen. Ook het CDA besloot zich terug te trekken.