Waterland Holland kan nog wel even zonder regen
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/10/079/weerfoto_-_ag_koeien-_melkoeien-_melkvee-_herfst-_weide-_grazen-_buiten-_weiden_e_m_2.-detail.jpg)
Tot en met eind volgende week komt er nauwelijks regen in de weersverwachting voor. Weliswaar krijgt de tropische hitte na komend weekend waarschijnlijk geen nieuwe kansen, maar met wind van de Noordzee wordt ook geen regen van betekenis aangevoerd. Volop weideweer met maximumtemperaturen van hooguit 20 graden zonder zon, en 25 graden als de zon wel schijnt.
40 centimeter mais in één week
Er is veel gras gegroeid. Veehouders melden al meer kuilgras te hebben geoogst dan in heel in 2018. Zolang de voorraad strekt kan er dag en nacht worden geweid. Door het warme en groeizame weer dankzij de overvloedige regenval eerder deze maand is de mais hard gegroeid. Veevoer coöperatie Agrifirm meldt dat op haar meetlocatie in het Noord-Hollandse Schellinkhout de mais 40 centimeter groeide in een week tijd. Door het hoogzomerse weer duurt het niet lang meer voordat het eerste nieuwe graanstro in de handel beschikbaar komt.
Contrast met de andere kant van het land
De regionale verschillen in de groei van de gewassen zijn dit jaar enorm groot. Niet alleen vanwege de verschillen in neerslag maar ook door de temperatuurverschillen. In de Kop van Noord-Holland is de maand juni gemiddeld 3 graden minder warm verlopen dan op de Noord-Limburgse zandgronden, waar het KNMI erkend meetstation in Arcen hoogstwaarschijnlijk een uitzonderlijk hoge gemiddelde juni etmaaltemperatuur van 19,5 graden gaat registreren. Terwijl de neerslagprognose de agrarische sector in de kustgebieden dankzij de verkoelende werking van de Noordzee geen zorgen hoeft te baren, dreigt op de zandgronden langs de Duitse grens van Limburg tot Groningen net als vorig jaar aanzienlijke droogteschade.