Wilde haver nu verplicht verwijderen/bestrijden
In opdracht van de NVWA voert de NAK de komende weken controles uit op wilde haver. Wilde haver moet verwijderd worden vóórdat het zaad uitvalt. Bij het aantreffen van wilde haver geeft de NAK eerst een waarschuwing. Blijkt bij een hercontrole dat de wilde haver niet is verwijderd, dan stelt de NAK een rapport van bevindingen op. Op basis daarvan legt de NVWA een L(ast) O(nder) D(wangsom) op. De hoogte van de dwangsom bedraagt 500 euro per dag. Op deze wijze kan bij een overtreding slagvaardig worden gereageerd.
Op percelen in de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg moet het onkruid vóór 1 juli verwijderd zijn, ook als de zaden nog niet rijp zijn en uitvallen. Voor percelen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland is dat vóór 15 juli van het lopend kalenderjaar.
Eenjarige plant
Wilde haver of oot is een eenjarige plant en wordt tussen de 30 en 90 cm hoog. Zij bloeit van juni tot en met augustus. Zij lijkt sterk op cultuurhaver. Ze onderscheidt zich van cultuurhaver door zijn lange kafnaalden en vaal zwarte kafpuntjes. Andere typische kenmerken zijn de beharing van de schede van de onderste bladeren en de geknikte kafnaald (vooral van de rijpere zaden). Bij vruchtrijpheid vallen de zaden allen afzonderlijk uit het aartje.
Wilde haver heeft een voorkeur voor een gematigd koel klimaat en een vochtige bodem. Ze gedijt goed op zware en/of leemachtige kleigronden. En dan vooral op de volgende plaatsen: in zomergranen en koolzaad, op braak land, langs de kant van de weg en op onontgonnen terreinen.
Verordening
Wilde haver is een lastig onkruid door de levensduur van het zaad en de snelle vermeerdering. Het is met name schadelijk in de teelt van granen en graszaden. Om vermeerdering en verspreiding te voorkomen heeft het toenmalig Productschap Akkerbouw een verordening uitgevaardigd. Hierin staat dat wilde haver verwijderd en vernietigd moet worden voordat het zaad uitvalt doch vóór 1 juli in Zuid- en Midden- Nederland en 15 juli in Noord-Nederland.