NLG Holland werkt samen met tien telers aan verbeteren bodem- en waterhuishouding
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/08/664/leliebollen_e_m.-detail.jpg)
Het project heeft een looptijd van drie jaar. In die drie jaar wordt onderzocht welke maatregelen op het gebied van grondbewerking en teelt een bijdrage leveren aan de waterkwaliteit. Colja Corts, voorzitter van NLG Holland, doet enkele suggesties: „Denk aan het gebruik van groenbemester om storende lagen te doorbreken en het organisch stofgehalte te verhogen, het gebruik van chemische middelen te beperken en minimale grondbewerking toe te passen.” Ook wordt bekeken welke maatregelen ervoor zorgen dat agrarische bedrijven en de waterhuishouding in de regio minder kwetsbaar worden voor droogte en wateroverlast.
In april dit jaar is NLG Holland gestart met de werving van agrarische bedrijven voor het project. De tien geselecteerde bedrijven zijn actief in of gerelateerd aan de bollensector, akkerbouw, groenteteelt en veehouderij. Naast de verschillende specialisaties van deze bedrijven, hebben ze ook verschillende soorten grond, namelijk klei- en zandgrond.
Uitspoeling
Gedurende het project krijgen de deelnemende bedrijven begeleiding van aan NLG Holland verbonden adviseurs van Team Ecosys, Green Balance, Groei Natuurlijk! en Bright Agro Innovation. Per bedrijf wordt een plan van aanpak opgesteld dat onder andere gericht is op het verhogen van het organische stofgehalte in de bodem en het verminderen van het middelengebruik en bemesting. Tijdens het project wordt het effect hiervan gemeten. Andere metingen die gedaan worden zijn de uitspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen en de buffercapaciteit.
Per bedrijf wordt één perceel voor de duur van drie jaar onderzocht. „Van het betreffende perceel worden bodemmonsters genomen en de resultaten worden gedurende het project gemonitord”, vertelt Corts. Op het perceel wordt meetapparatuur aangebracht voor de meting van uitspoeling en de buffercapaciteit.
Hoogheemraadschap
Het project Bodem en Water is opgesteld in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. „Het Hoogheemraadschap wil, net als NLG Holland, investeren in de bodem”, aldus Corts. Jan Willem Huizinga van het Hoogheemraadschap noemt het project een ‘mooie aanvulling’ op de bodemcoaches en andere mogelijkheden die Hollands Noorderkwartier via het Landbouwportaal aanbiedt. Via dit portaal kunnen boeren in het werkgebied van het Hoogheemraadschap subsidie aanvragen voor het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit op hun bedrijf.
Financiering
Voor de financiering van het project, ontvangt NLG Holland 100.000 euro subsidie van de provincie Noord-Holland, laat Corts weten. De subsidie is toegekend onder de ‘Uitvoeringsregeling subsidie Kennisontwikkeling Bodem Water Noord-Holland 2017’. Het geld is bestemd voor activiteiten die gericht zijn op het geven van voorlichting aan boeren, kennisdeling en kennisontwikkeling. Daarnaast kunnen gebiedsprocessen met boeren hiermee worden gefinancierd. Voorwaarde is dat de activiteiten bijdragen aan het verbeteren van water- en bodemkwaliteit of het tegengaan van verdroging, verzilting en wateroverlast op agrarisch grondgebied.
Beeld: Ellen Meinen