Herenboeren Rotterdam gaat boerderij starten in Schiebroekse polder

„We zijn ruim twee jaar op zoek geweest naar een geschikte locatie. We zijn verheugd dat we dit initiatief in deze polder kunnen uitrollen. En de samenwerking met Natuurmonumenten heeft voor ons een grote meerwaarde. We produceren niet alleen lokaal voedsel, we brengen ook nog eens vogels, bloemen en bijen terug in deze polder,” zegt Mia Spruit, een van de kartrekkers van Herenboeren Rotterdam. Acht Rotterdammers hebben het initiatief genomen voor Herenboeren Rotterdam. Zij willen het platteland dichter bij de stad brengen. Daarnaast willen zij minder schakels tussen consument, boer en product.
Boer
Om een herenboerderij te kunnen starten, zijn er minimaal 150 deelnemende huishoudens nodig. „We zijn er nog niet maar het gaat de goede kant op. De ledenteller staat nu op 110 leden en elke week komen er weer een aantal bij”, vertelt Lucas van Zuijlen. Hij is ook een van de initiatiefnemers van Herenboeren Rotterdam.
Naast deelnemers zoekt de vereniging ook nog een boer die samen met hen de boerderij wil runnen. „Op dit moment hebben we nog geen boer maar er hebben zich al wel sollicitanten gemeld”, aldus Van Zuijlen. Volgens van Zuijlen hoopt Herenboeren Rotterdam in het najaar de boer die samen met hen de boerderij gaat runnen aan haar leden voor te kunnen stellen.
Schiebroekse polder
In de tweede helft van dit jaar start gemeente Rotterdam met de herinrichting van de Schiebroekse polder. Het moet namelijk een ‘toegankelijk agrarisch natuur- en recreatiegebied’ worden. Zo worden er beplanting en recreatieve verbindingen in de polder aangelegd. Natuurmonumenten zal de polder voor tenminste dertig jaar beheren. Herenboeren Rotterdam draagt bij aan zowel de natuur- als de recreatiedoelen voor het gebied. De coöperatie werkt hiervoor samen met de boswachters van Natuurmonumenten.
Naast akkers voor groenten legt Herenboeren Rotterdam ook bloemen- en vogelakkers aan. Deze akkers worden niet geoogst zodat ‘akkerflora de ruimte krijgt om te bloeien of vogels kunnen eten van de zaden’. Ook het aanplanten van boomgaarden staat op het programma. „Hier kunnen we in het najaar mee beginnen”, zegt Van Zuijlen. Het vee (koeien, kippen en varkens) komen naar verwachting in het voorjaar op de boerderij.
Samenwerkingsovereenkomst
Natuurmonumenten en Herenboeren maakten op woensdag 22 mei hun samenwerking officieel. Teo Wams, directeur natuurbeheer Natuurmonumenten, de voorzitter van Herenboeren Nederland Geert van der Veer en Romana Thijm (voorzitter van Herenboeren Rotterdam) ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst. Op zaterdag 25 mei organiseert Herenboeren Rotterdam een open dag. Deze begint om 13.00 uur en vindt plaats bij informatiepunt De Melkschuur van Natuurmonumenten.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Natuurmonumenten, Bart Hoogveld