Cameraval registreert insecten in agrarische gebieden Noord-Holland

„De cameravallen staan dag en nacht aan en maken om de tien seconden een foto”, vertelt Saida Ahyad, woordvoerder van provincie Noord-Holland. De cameraval staat voor langere tijd op dezelfde plek. Volgens de woordvoerder is het voor de provincie van belang om te weten hoeveel insecten in een bepaalde gebied leven in kader van de biodiversiteit. Cameravallen worden enkel op agrarische percelen geplaatst wanneer de grondeigenaar hier toestemming voor geeft.
De provincie verwacht de eerste meetresultaten in het najaar van 2019 te krijgen. „De vallen blijven tot en met augustus dit jaar staan. Daarna worden de gegevens geanalyseerd”, zegt Ahyad. „Op basis van de resultaten zou eventueel het natuurbeleid van de provincie aangepast kunnen worden.”
Biodiversiteit
Vorige week werd de eerste cameraval in de polder Engewormer (NH) geplaatst. Gedeputeerde Adnan Tekin was hierbij aanwezig. „In Noord-Holland doen we er veel aan om de daling van de biodiversiteit te stagneren en zelfs te stoppen. Wij onderzoeken zelf ook hoe het gesteld is met de biodiversiteit in onze provincie en we geven elke twee jaar een eigen biodiversiteitsmonitor uit. De term ‘meten is weten’ geldt juist bij dit onderwerp en ik verheug me erg op deze samenwerking. Ik ben dus erg benieuwd naar de eerste resultaten”, aldus Tekin.
Menselijke tellers
De cameraval is volgens de provincie efficiënter en goedkoper dan menselijke tellers, onder andere omdat het systeem het mogelijk maakt om op meerdere plekken tegelijk insecten te registreren. Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center hebben samen met EIS Kenniscentrum Insecten, Radboud Universiteit Nijmegen, COSMONiO Imaging BV werd de cameraval ontwikkeld. Er is ook samenwerkt met Waarneming.nl.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: PXhere
Bron: Provincie Noord-Holland