Grondeigenaren Meijepolder Laag willen onderwaterdrainage aanleggen
„Alle grondeigenaren in de Meijepolder Laag doen mee”, vertelt Mieke Vergeer, bestuurslid van het Collectief Rijn & Gouwe Wiericke. „Het initiatief is vanuit henzelf ontstaan. Door het nemen van de maatregelen willen de grondeigenaren meer perspectief creëren voor hun bedrijf.” Het collectief wil verschillende financiële stromen aanspreken voor de financiering van de maatregelen, waaronder de POP3-regeling ‘Niet-productieve investeringen water’. Ook wordt er een beroep gedaan op het programma ‘Klimaatslim boeren op Veen’ voor financiële ondersteuning. Daarnaast leveren de grondeigenaren zelf ook een financiële bijdrage.
De afspraken zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst en in een intentieovereenkomst. De samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door de grondeigenaren en het Collectief Rijn & Gouwe Wiericke. De intentieovereenkomst werd door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en het Collectief Rijn & Gouwe Wiericke ondertekend. Het collectief hoopt rond 2021 te kunnen beginnen met het nemen van de maatregelen. „We willen eerst honderd procent zekerheid hebben dat de gelden toegekend worden”, aldus Vergeer.
Bodemdaling
Volgens de initiatiefnemers kampt de Meijepolder Laag met een bodemdaling van vijf tot zeven millimeter per jaar. De onderwaterdrainage moet ervoor zorgen dat het huidige tempo van de bodemdaling wordt geremd. Er wordt gesproken van een remming van dertig tot vijftig procent door de aanleg van onderwaterdrainage. Daarnaast stellen ze dat hierdoor ook de CO2-uitstoot daalt en de waterkwaliteit verbetert.
Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden is zeker te spreken over het initiatief van de grondeigenaren. „Er wordt al veel gevraagd van boeren op het gebied van duurzaamheid dus het is super dat de boeren dit initiatief nemen”, zegt Marjan Holtman van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Holtman is programmamanager bodemdaling veenweide.
Onderwaterdrainage
Het Hoogheemraadschap vormt een partner in de uitvoering van de maatregelen. „We vinden het belangrijk dat er wat aan de bodemdaling gedaan wordt. Onder andere omdat er door de bodemdaling hoogteverschillen ontstaan, wat leidt tot veel kosten in het waterbeheer”, aldus Holtman. „Voor de boeren die onderwaterdrainage gaan aanleggen vormt het hoogheemraadschap een gesprekspartner. We hebben hier namelijk ervaring mee in andere gebieden. Daarnaast willen we gezamenlijk bekijken hoe we het waterpeil kunnen optimaliseren. Dat betreft maatwerk”, aldus Holtman.
Volgens Vergeer hebben de grondeigenaren naar verschillende mogelijkheden gekeken om de bodemdaling tegen te gaan. „Naast onderwaterdrainage is bijvoorbeeld ook de optie natte teelten besproken maar over onderwaterdrainage zijn de grondeigenaren op dit moment het meest enthousiast.”
Natuurvriendelijke oevers
Een andere maatregel die de grondeigenaren willen nemen, is het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. Deze moeten resulteren in meer biodiversiteit. In totaal wordt er vier kilometer aan natuurvriendelijke oevers aangelegd. Natuurvriendelijke oevers bieden een beschutte leefomgeving voor insecten, kikkers, padden, vissen en kleine zoogdieren.
Bruggen
Om Meijepolder Laag klimaatbestendig te maken, willen de initiatiefnemers ook ongeveer elf bruggen en landhoofden in de Dwarswetering verwijderen. Deze zouden zorgen voor een vernauwing van de wetering en opstuwing van het water. Door het verwijderen van de bruggen en landhoofden, verbetert de aan- en afvoer van water en kunnen problemen met wateroverlast worden voorkomen, stellen de initiatiefnemers. Volgens Holtman bekijkt het hoogheemraadschap of het verwijderen van de bruggen en landhoofden op de goede manier gebeurt.
Naast dat het Hoogheemraadschap een partner vormt voor de boeren bij het uitvoeren van de maatregelen, wil De Stichtse Rijnlanden ook de effecten van de maatregelen gaan monitoren.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden