Koeien nemen intrek in eerste drijvende boerderij ter wereld
De boerderij is transparant ontworpen, zodat alle bezoekers kunnen zien wat er op Floating Farm gebeurt. Aan boord is dan ook ruimte voor educatie en presentaties. De melk uit de boerderij wordt ter plekke verwerkt tot zuivelproducten, de mest wordt gescheiden en in de toekomst weer hergebruikt als een organische en rijke voedingsstof voor planten, tuintjes en parken in de stad.
Sportveldengras-rantsoen
Het voer voor de koeien komt grotendeels uit de stad Rotterdam. Het rantsoen bestaat uit bierbostel, zemelen, aardappelschraapsel en gras van sportvelden en golfbanen uit de stad. De koeien verwerken deze reststromen tot gezonde zuivel voor de omgeving. De opwaardering van restproducten zoals gras naar eetbare voedingstoffen (eiwitten) wordt algemeen gezien als een zeer efficiënte voorwaarde voor duurzame voedselproductie. De koeien beschikken overigens ook over een aangrenzende 'speelweide'.
Nog een aanleiding voor de ontwikkeling van de Floating Farm is de steeds schaarser wordende landbouwgrond en de tegelijkertijd groeiende wereldbevolking. Dit resulteert in een zoektocht naar ‘Future Foodsystems’; nieuwe manieren om de wereldbevolking in de toekomst kunnen blijven voeden.
Uitbreiding met kippen en groenten
Er liggen inmiddels ook ontwerpen op tafel voor een drijvende pluimveehouderij en een drijvende groentekas. Alles met het doel om gezond, vers voedsel te produceren op een transparante manier en dicht bij de consument. Door het transport van voedselproductie naar consumenten te verkorten, draagt de Floating Farm ook bij aan een reductie van voedselverliezen en reductie van transportvervuiling.
Vooralsnog zijn bezoekers nog niet welkom. De koeien krijgen eerst een ‘gewenningsperiode’.