Beemster Kaas uitgeroepen tot meest duurzame kaasmerk
In de categorie Food & Beverage eindigde Beemster op een vijftiende plaats. Maaslander eindigde daar één plaats achter. Milner wist de 21e plek te bemachtigen en Old Amsterdam een 38e plek. Andere zuivelmerken als Melkunie (plek 8), Arla (plek 5) en Campina (plek 3) deden het zeer goed. Het chocolademerk Tony’s Chocolonely voert de lijst aan.
Caring Dairy
„We zijn er trots op dat onze inspanningen voor duurzaamheid worden herkend door de consument”, zegt Evert Kremer, melkveehouder en voorzitter van coöperatie CONO Kaasmakers, dat achter het merk Beemster zit. „Bij Beemster kaas wordt hard gewerkt om steeds duurzamer te worden. Wij werken al 10 jaar met het Caring Dairy programma op onze boerderijen. Met veel zorg en aandacht voor dierwelzijn, oftewel: gezonde en blije koeien. 100% weidegang hoort daar natuurlijk bij.”
Ook besteden boeren aandacht aan de omgeving. „Veel van onze veehouders hebben projecten voor biodiversiteit, weidevogel beheer en het produceren van duurzame energie”, aldus Kremer. „Vanaf volgend jaar zijn we glyfosaatvrij en GMO-vrij. Wat betekent dat onze koeien alleen nog voer krijgen dat gegarandeerd vrij is van genetisch gemodificeerde organismen.”
Kaasmakerij
Maar volgens Beemster zijn het niet alleen de melkveehouders die hun steentje bijdragen aan het duurzame imago van het kaasmerk. „Bij de bouw van onze nieuwe kaasmakerij hebben we een belofte gedaan”, vertelt directeur van de kaasmakerij, Wim Betten. „We hebben de groenste kaasmakerij ter wereld gebouwd en na de nodige testen en controles kunnen we zeggen dat we vanaf 2020 klimaatneutraal kaasmaken. Weer een mooie stap vooruit in onze duurzame ambities.”
Beste boeren ter wereld
Beemster wil benadrukken dat de melkveehouders die leveren aan het kaasmerk ‘behoren tot de beste boeren ter wereld’, als het gaat om dierwelzijn en CO2-reductie. „Dat mag wel eens wat vaker worden gezegd!”, vindt Betten. „Premium kaas maken betekent bij ons niet alleen een geweldige smaak, maar ook premium dierwelzijn en milieu.”