Onderzoek effect bestrijdingsmiddelen roept vooral meer vragen op
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/93/753/veldspuit__s_r.-detail.jpg)
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte deze conclusies uit het Onderzoek Bestrijdingsmiddelen Omwonenden (OBO) donderdagavond bekend in aanwezigheid van boeren en bezorgde burgers in Akersloot. Het onderzoekinstituut deed in samenwerking met andere partijen onderzoek naar de verspreiding van gewasbeschermingsmiddelen via de lucht en de bodem. De belangrijkste reden van dit onderzoek was dat in Nederland nog nauwelijks onderzoek is verricht naar het effect van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van omwonenden van agrarische percelen. De Gezondheidsraad adviseerde om te beginnen met een blootstellingsonderzoek, en daarna op geleide van de uitkomsten verder te kijken naar gezondheidseffecten. Een onderzoek dat volgens programmaleider Mark Montforts heel zorgvuldig is uitgevoerd.
Zorgen over gezondheid
Omwonenden die meewerkten aan het onderzoek en tijdens de presentatie donderdagavond aanwezig waren reageerden soms emotioneel op de gepresenteerde resultaten. Zij maken zich zorgen over hun gezondheid, die van hun kinderen en kleinkinderen. Zij willen graag weten of mensen die tussen de bollenvelden wonen vaker ziek zijn. Daar kan geen antwoord op gegeven worden, omdat het onderzoek zich daar niet op richtte.
Kennisplatform
Omwonende Dirk Bantema uit Breezand wil weten wat de aanbevelingen en resultaten voor de toekomst zijn. Wat gaat er gedaan gaat worden met de verzamelde gegevens. Hij krijgt zijn antwoord niet, want het onderzoek is volgens het RIVM vooral een begin. Een onderzoek dat voorlopig alleen nog nieuwe vragen oproept, maar waar men wel heel goed verder mee kan. Eerst zal er gekeken worden naar blootstelling aan middelen, zo geeft het RIVM aan. Daar wordt een kennisplatform voor opgericht. Hier moeten vragen en de kennis samengebracht worden en daarmee moet de verbinding gemaakt worden. Verder is het zaak om meer over de verspreiding te weten te komen. Daarna is weer de belangrijkste vraag, wat dan de meest logische stap is.
'Blijven zoeken naar betere middelen'
Matthé van Lierop is bloembollenteler in Breezand en tevens voorzitter van de Kring Noordelijk Zandgebied KAVB. Hij is niet ontevreden met de uitkomst van het onderzoek. „Het is zo als het is, maar gelukkig enigszins geruststellend. Want we blijven ver onder de norm.” Hij denkt dat het kennisplatform een bijdrage moet kunnen leveren aan gezondheid en welzijn van iedereen die in een gebied woont waar gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Hij vindt verder onderzoek belangrijk. „We moeten met elkaar zoeken naar betere en minder schadelijke middelen.”
Tekst: Co Schipper
Beeld: Susan Rexwinkel