Half miljoen euro voor verfraaien van landschap in Utrecht
Agrarische collectieven die in samenwerking met gemeenten het landschap verfraaien kunnen een beroep doen op de subsidie. Er wordt op het moment al geëxperimenteerd in een aantal gemeenten (Soest, De Bilt, Leusden en Stichtse Vecht), waarbij deze samen met agrarische collectieven verenigd zijn in een platform. Deze pilot is succesvol, daarom gaat de provincie Utrecht het platform uitbreiden met nieuwe gemeenten en collectieven.
Hulp
De afgelopen twee jaar is dus geëxperimenteerd met de aanleg van kleine landschapselementen. De provincie Utrecht stelde daarvoor twee ton subsidie beschikbaar, om grondeigenaren te stimuleren deze elementen aan te leggen of herstellen. Boeren krijgen hulp via het platform, met als resultaat een mooi en biodiverser landschap. Vanwege het grote succes stelt de provincie nu extra geld beschikbaar: vijf ton.
Er zijn ruim twintig poelen aangelegd, 220 laanbomen en 330 knotbomen gepland. Verder zijn er heggen en hagen, eilzensingels en struwelen, houtsingels en houtwallen en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Poelen herbergen kikkers, padden en salamanders. Kleine bosjes en houtwallen bieden beschutting aan zangvogels en luwte aan libellen en vlinders. Lanen zijn van belang als verbindingsroute voor vleermuizen. In natuurvriendelijke slootkanten wemelt het van opgroeiende visjes en vinden weidevogels voedsel en schuilplekken.