Partijen vanaf zomer met Regiodeal bodemdaling Groene Hart aan de slag
Wanneer de deal is gesloten, gaan de verschillende partijen - provincies Zuid-Holland en Utrecht, gemeenten Gouda, Woerden en Alphen aan de Rijn en meerdere waterschappen – aan de slag met projecten om kennis op te doen en oplossingen te vinden voor de veenweideproblematiek.
Bedrijfsbezoek
Naast overheden worden ook kennisinstellingen, de agrarische sector, bewoners en het bedrijfsleven betrokken bij de aanpak van bodemdaling. Afgelopen week werd in dat kader al een bijeenkomst gehouden, waarbij betrokkenen konden zien welke effecten de bodemdaling in de praktijk heeft. Daarbij werd ook een bezoek gebracht aan een melkveebedrijf van de familie Niesing in de Polder Middelburg (ZH).
Opbarsting
De weilanden van Niesing liggen ongeveer drie meter lager dan het omliggende veenweidegebied. Reden is de veenafgraving in het verleden en het op landbouw gerichte waterpeilbeheer in de polder. Hierdoor is er sprake van opbarsting, waarbij grondwater vanuit dieper gelegen grond naar boven stroomt. Door dit zoutere water wordt de kwaliteit van het gras echter minder en wordt maaien moeilijk. Deltares verricht al onderzoek naar bodemdaling in dit gebied.
Het gezelschap heeft later ook een bezoek gebracht aan de stad Gouda, de historische stad ervaart ook grote gevolgen door de veeninklinking.
Tekst: Erin Veenink
Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als lokale politiek komt hier niet ongelegen. Een voorliefde voor de agrarische sector heeft ze al lang. Dit werd aangewakkerd tijdens de zomervakanties in Denemarken, waar ze werkte bij een melkveehouderij met Jersey koeien van haar oom en tante.
Beeld: Gemeente Alphen aan de Rijn
Bron: Gemeente Alphen aan de Rijn