Living Lab moet biodiversiteit Zuid-Holland bevorderen
‘Het doel van het Living Lab is de dalende biodiversiteitstrend in agrarisch gebied om te buigen naar een toenemende trend’, aldus de overkoepelende organisatie De Natuur en Milieufederaties. Om dit te kunnen realiseren wordt er binnen een netwerk gewerkt aan oplossingen. Het betreft dan vaak een gebiedsgebonden netwerk.
Ecologisch een economisch onder druk
NMZH stelt dat de landbouw in Zuid-Holland ecologisch een economisch onder druk staat. ‘Ondanks jaren van investeringen en de introductie van een nieuw stelsel agrarisch natuurbeheer lukt het nog niet om op brede schaal verbetering van de biodiversiteit in het boerenland te realiseren’. Maar volgens NMZH is er vanuit de agrarische sector wel een groeiende belangstelling voor een ander soort bedrijfsvoering waarbij er ruimte geboden wordt aan zorg voor natuur.
‘Meer en meer boeren zien de voordelen van natuurinclusieve landbouw in de vorm van bijvoorbeeld duurzaam bodembeheer, vernatting en kruidenrijke graslanden’, vindt NMZH. ‘Hier ligt een kans om ook echt verandering te realiseren’.
Natuurinclusieve landbouw
Met het Living Lab worden boeren en initiatieven die natuurinclusieve landbouw in de praktijk willen brengen samengebracht. Hiervoor heeft NMZH de website www.natuurboeren.nl opgericht. De site bevat verschillende thema’s, waaronder ‘Weidegang’, ‘Landschapselementen’, ‘Weidevogel- en akkervogelbeheer’, ‘Kruidenrijke graslanden’ en ‘Bloeiende akkerranden.’ Daarnaast vertellen boeren, waaronder melkvee- en vleesveehouders en akkerbouwers, hoe zij natuurinclusieve landbouw toepassen binnen hun bedrijfsvoering.