Nieuwe Toekomstvisie Voorne-Putten uitgereikt aan bestuurders Nissewaard
Indrukwekkende cijfers en fantastisch werk! Burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard stak op Twitter zijn enthousiasme over de Agrisafari niet onder stoelen of banken. Secretaris Rosalinda van der Poel van de LTO Noord-afdeling vertelde daar dat de land- en tuinbouw op Voorne-Putten ruim 40 procent van het landoppervlak beheert. „We produceren zowel voor de wereldmarkt als voor regionale markten en zijn een belangrijke economische speler. De agrarische sector op Voorne-Putten draagt economisch gezien 6,1 procent bij aan de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Hiermee genereren we als sector relatief het grootste aandeel aan toegevoegde waarde binnen de metropoolregio”, hield zij de lokale bestuurders voor.
Veelzijdig
Volgens Van der Poel ligt de uitdaging en kracht van Voorne-Putten in de diversiteit van de agrarische sector: akkerbouw, veeteelt, glastuinbouw, fruitteelt en vollegrondsgroenteteelt op één eiland. „Daarin zijn we uniek op Voorne-Putten. Zo hebben we kansen voor meer samenwerking met sectoren binnen en buiten het agrarische, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat en energie. Denk hierbij ook aan circulaire economie. De landbouw is hier van oudsher al mee bezig, ook al lijkt het voor sommigen iets van de laatste tijd.”
Kernpunten
De nieuwe toekomstvisie geeft een goed beeld van wat er in het gebied speelt en waar de agrarische sector richting 2030 naartoe wil, aldus Van der Poel. „We willen een goede gesprekspartner zijn voor onze stakeholders.” De zes kernpunten van de visie zijn behoud van volwaardige landbouwgrond, ruimte om te kunnen ondernemen, behoud schoon en zoet water, Voorne-Putten energieneutraal, bereikbaarheid en veiligheid van verkeer en midden in de maatschappij. „Zoet water is voor de land- en tuinbouw van levensbelang”, aldus de afdelingssecretaris. „De Haringvlietsluizen zijn definitief op een kier gezet. Daar zijn compenserende maatregelen voor teruggekomen, zoals waterberging, maar niemand weet hoe zout het oppervlaktewater gaat worden. Het is voor ons van essentieel belang om dat goed te blijven monitoren.”
Lees het hele artikel in de nieuwe uitgave van Agraaf, die verschijnt op zaterdag 13 april.