Mengen, een vak apart!

Het doel van een gemengd rantsoen is om een homogeen en evenwichtig mengsel te krijgen, oftewel dat iedere hap van de koe hetzelfde is, voor een optimale (pens-) gezondheid en benutting van het voer. Hoe zorgt u voor een goed gemengd rantsoen met een hoge drogestof opname en minimale selectie aan het voerhek? Dat is de vraag, want in de praktijk blijkt dat goed voer mengen een vak apart is.
De verschillende factoren die van invloed zijn op het gemengde rantsoen zijn: kwaliteit van de messen in de wagen, toerental op de vijzels, laadvolgorde en -tijd, ‘plakmiddelen’ en deeltjeslengte van de producten.
- Controleer regelmatig, 1x per maand, de mengwagen op de kwaliteit van de messen (lengte, slijtage) en de vijzel(s) (met name de kickerplaat). Met voldoende lengte van de messen wordt het voer goed gesneden en gemengd.
- Stem het toerental op de vijzels af met de leverancier van de mengwagen. Deze moet hoog genoeg zijn, zodat het voer snel rond gaat en hiermee gesneden en gemengd wordt. De praktijkervaring is dat je de mengwagen moet zien bewegen tijdens het mengen.
- De laadvolgorde en -tijd is afhankelijk van de producten. Ga van lange, grove en droge producten naar korte en nattere producten. Houd minimaal 10-15 minuten mengtijd aan. Doe de mengwagen niet te vol (ca. driekwart).
- Plakmiddelen zoals natte bijproducten en water zorgen ervoor dat de droge grondstoffen/Optivoeders hechten aan het ruwvoer. Een optie is ook om droge producten een halve dag van te voren in te weken.
- Een goed mengresultaat wordt gehaald door gelijke deeltjeslengte van de te mengen producten. Stel vooraf de snij- en haksellengte af, met name ook wat betreft structuur (stro, gedorst hooi, natuurhooi) aanvulling.
Het resultaat van het mengen laten uw koeien zien! Kijk naar het vreetgedrag op meerdere momenten van de dag, beoordeel of er selectie plaatsvindt en of iedere hap ook echt hetzelfde is.
Een extra check is het beoordelen van de mest. Hiervoor kan de mestzeef gebruikt worden.