Provincie Utrecht heeft moeite met kwijtraken POP3-gelden
'Heel begrijpelijk dat POP3 boeren afschrikt'

Het loopt niet bepaald storm in het provinciehuis van Utrecht. Nog maar mondjesmaat weten boeren de weg te vinden naar de subsidie uit het Europees Landbouwfonds. Het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) is bedoeld om boeren te helpen innoveren, verduurzamen of te ondersteunen in de financiering van fysieke investeringen. De provincie geeft aan het liefst te zien dat elke cent van de 37 miljoen euro ten goede komt aan de boeren. Maar deze laten op zich wachten. Vanwege het vele papierwerk en de complexiteit van de aanvraag, vermoedt de provincie.
Ervaringsdeskundige
Jaco de Groot van het biologische bedrijf Boer Bert is een boer die inmiddels bekend is met de POP3. In Kamerik (UT) houdt De Groot, samen met vader Bert en moeder Marieke, 275 melkkoeien met 120 stuks jongvee, 39 schapen, 230 legkippen en 7 paarden op 240 hectare. Een greep uit de aanvragen die De Groot heeft ingediend: brede banden voor zijn werktuig, 3.100 zonnepanelen om 200 huishoudens van stroom te voorzien, vakantieappartementen op het erf, moestuinbakken voor de zorgboerderijtak en – de meest recente aanvraag – een elektrische shovel. „Die bestaat nog niet, dus we kopen een nieuwe shovel en die bouwt mijn broer Jan-Willem om.”
Voor de shovel heeft De Groot wekenlang het internet afgestruind, verschillende evenementen bezocht en veel tijd aan de keukentafel doorgebracht. „En dan is er nog de administratie en moet je ook nog een aantal keer per jaar rapporteren over de voortgang van het project. Dat moet je allemaal doorgeven. Er is geen vertrouwen of flexibiliteit”, zegt de melkveehouder uit Kamerik.
Lees het hele verhaal over het aanvragen van POP3-subsidie en de ervaring van Jaco in de komende editie van Agraaf, die verschijnt op zaterdag 30 maart. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.