‘Dit onderzoek moet ons wakker schudden’
Ik schrik daar toch wel van”, zegt Frank Rooijakkers, regiobestuurslid ZLTO-afdeling Asten. „Niet alleen het cijfer dat de leden geven, maar veel meer dat de bestuursleden hun eigen organisatie slecht beoordelen. Als die een 6,5 geven, schort er toch iets aan de organisatie. Wellicht dat ook de bestuursleden zich niet genoeg gehoord voelen. Ik had zelf gedacht dat we wel iets hoger zouden scoren.” Rooijakkers denkt dat het lage cijfer van de ZLTO mede is veroorzaakt door het desastreuze provinciale veehouderijbeleid. „Vroeger adviseerden wij het CDA en de VVD en zij namen dat over. SP en GroenLinks nemen ons advies niet meer aan. De tijd is veranderd.”
Compromisloos
LLTB-bestuurslid vakgroep pluimvee en kalkoenhouder Theo Coumans is niet echt verbaasd over de uitslag van het onderzoek. „De vakbonden zijn radicaler en leggen soms compromisloos hun mening neer. LLTB en LTO sluiten vaak een compromis dat uiteindelijk beter voor ons als sector moet zijn. Alleen is de vraag: hoever mogen en kunnen bestuurders daar in gaan? Dat ligt gevoelig en hierdoor kan de beeldvorming ontstaan waarbij het lijkt alsof LTO en LLTB te weinig voor hun leden doen, terwijl er vaak wel het maximale uitgehaald is.”
„Ik denk dat veel leden teleurgesteld zijn in hoe de LTO en LTO Noord het fosfaatdossier hebben afgehandeld”, legt voormalig afdelingsvoorzitter van LTO Noord Noardeast Fryslân en melkveehouder Ids de Groot uit. „Het is dus logisch dat we een laag rapportcijfer hebben gekregen. Het fosfaatdossier is niet goed geregeld, maar in Nederland is het tegenwoordig vaak compromissen sluiten en het resultaat is niet altijd wat leden gewild hadden. Ze zijn teleurgesteld, want LTO gaat wel naar Den Haag en regelt niets. De verwachting van leden is dat het dan geregeld wordt, maar dat is niet altijd reëel. Er is in het fosfaatdossier heel veel tijd en energie gestoken. Ik had geen 8 verwacht, maar een cijfer 5,3 vind ik echter te negatief.”
Ook Teije de Boer, bestuurslid LTO Noord Heereveen en LTO’er in hart en nieren, is niet verrast door de uitslag. „Je hoort de onvrede en weet dat er leden zijn die hun lidmaatschap opzeggen. LTO Nederland laat te weinig zien dat ze voor het belang van boeren opkomt. Regelgeving op regelgeving. LTO heeft ingestemd met al die regels, zoals het fosfaatstelsel. Daar zit de boer niet op te wachten. Dit onderzoek moet ons wakker schudden.”
Een uitgebreider artikel over LTO staat zaterdag 30 maart in de speciale bijlage Onderzoek Belangenbehartiging die is bijgesloten bij de vier regionale vakbladen Veldpost, Vee & Gewas, Stal & Akker en Agraaf. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan.
Verantwoording onderzoek
Aanleiding voor het onderzoek is de grote onvrede onder boeren over de belangenbehartiging. Het onafhankelijke onderzoek is uitgevoerd in januari 2019 door agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen in opdracht van Agrio uitgeverij. De opzet en vragen zijn van tevoren voorgelegd aan en gelezen door de belangenorganisaties, waarbij LTO voorafgaand aan het onderzoek aangaf positief te staan tegenover de vragenlijst. Het onderzoek is toegestuurd aan 18.500 boeren uit de databases van Agrio en Geelen Consultancy en digitaal verspreid via de websites van Agrio onder met name melkveehouders, akkerbouwers, varkens- en pluimveehouders; de doelgroepen waarop Agrio zich via haar media richt en over een adequate en actuele database beschikt. Het onderzoeksresultaat is gebaseerd op 1968 ingevulde vragenlijsten.