Restzetel Zuid-Holland naar enige boerin
Bij de voorlopige uitslag van de verkiezingen kwam VVD op negen zetels uit. Daarmee zou de boerin, die samen met haar man een akkerbouwbedrijf heeft op Goeree-Overflakkee, net buiten de boot vallen. Hoewel Nelisse 3500 voorkeursstemmen in de wacht sleepte, was de restzetel haar enige toegangsbewijs om ook de komende vier jaar deel uit te maken van de Provinciale Staten. Het getouwtrek om de laatste zetel ging tussen de partij van Nelisse en de PvdA, maar uiteindelijk trok de VVD aan het langste eind. Met de hakken over de sloot, maar dat maakt Nelisse niet uit.
Enige boer
„Het is belangrijk dat boeren gesteund worden in de provinciale politiek. Er liggen grote veranderingen op stapel. Denk aan kringlooplandbouw, energietransitie. Daar moet de provincie de boeren bij ondersteunen. Het moet niet zo zijn dat de provincie regels over de schutting gooit bij de boeren.” Bij het ondersteunen van de boeren, is een boerenachtergrond van grote meerwaarde, stelt Nelisse. „Niet alleen vanwege de kennis, maar ook om tegengas te geven aan de partij op de linkerflank, waaronder Partij voor de Dieren en GroenLinks.”
Tot voorkort collega-Statenlid (namens CDA) en eveneens boer Jaco Kastelein heeft geen zetel weten te bemachtigen. Wat Nelisse jammer vindt. „Wij waren de enige twee met een landbouwachtergrond en we werkten heel prettig samen. Nu ben ik de enige. Het liefst heb ik meer boeren in de politiek.”
Forum voor Democratie
Een politieke aardverschuiving. Zo noemt de boerin de overwinning van Forum voor Democratie (FvD) in Zuid-Holland, die met één zetel meer dan VVD (in totaal 11) de grootste partij is van de provincie. „Ontzettend knap en heel veel respect hoe zij als nieuwkomers dit resultaat hebben weten te behalen.”
Nelisse geeft toe de leden van FvD niet goed te kennen. „FvD had geen verkiezingsprogramma in Zuid-Holland en was bij geen van debatten aanwezig. Ik kende de leden ook niet. We hebben wel sinds de overwinning om de tafel gezeten dus ik heb nu wel de gezichten gezien. Of er een landbouwexpert in hun midden zit? Nee, ik vermoed van niet.” Verder geeft Nelisse aan heel nieuwsgierig te zijn naar de (nog te formuleren) standpunten van de FvD en staat zij open voor een coalitiesamenwerking.
Boerenagenda
Op de agenda van de VVD staat onder andere het versimpelen van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) en het tegengaan van de bodemdaling. Het aanvragen van POP3, een subsidieregeling afkomstig uit het Europese Landbouwfonds, is te ingewikkeld, vindt Nelisse. „Boeren moet nagenoeg altijd een externe deskundige in de arm nemen om een aanvraag in te dienen en het toekennen van de subsidie duurt heel lang. Vooral de RVO zorgt voor veel vertraging. Ik wil niet op de stoel gaan zitten van de toekomstig Gedeputeerde, maar de besluitvorming en de uitvoering moeten uit elkaar getrokken worden. En de aanvraag moet versimpeld worden zodat boeren zelfstandig een POP3-subsidie kunnen aanvragen.”
Over de bodemdaling vertelt de boerin dat „het prioriteit is om boeren in het veenweide gebied zo goed mogelijk in staat te stellen om te kunnen blijven boeren op hun grond.” Daar zou bijvoorbeeld onderwaterdrainage aan kunnen bijdragen, zoals die is aangelegd in de Krimpenerwaard. Het aanmoedigen van natte teelten, zoals lisdodde en cranberry, sluit Nelisse niet uit. „Er zijn nog veel onbekende aspecten aan de bodemdaling. Dus er zal ook geld moeten naar onderzoek.”
Oproep
Nelisse heeft de afgelopen vier jaar om de maand een bezoek op boerenbedrijven georganiseerd. Een initiatief dat ze graag een vervolg geeft. Ze roept boeren op om haar hiervoor te benaderen. „Wees niet bang om me te bellen of te mailen. Het is belangrijk dat de voedselproducten een stem hebben in de politiek.” En daar wil het enige resterende boeren-Statenlid in Zuid-Holland graag voor zorgen.