‘Ballonvaarders houden bij hun landingen voldoende rekening met boeren’
Een ruime meerderheid van de stemmers vindt dat ballonvaarders, wanneer zij op een landbouwperceel landen, dit altijd netjes afhandelen. Zo ook Rene van Huet. ‘Wij hebben een melkveebedrijf en er landen zeker drie tot vier luchtballonnen per jaar bij ons in de wei. Onze ervaringen met ballonvaarders zijn altijd positief. Ze proberen het vee te vermijden en melden zich altijd netjes met de vraag of ze het weiland in mogen. Wij hebben een keer schade gehad doordat er vee was uitgebroken. Minimale schade, een draadje kapot, waar wij eigenlijk geen vergoeding voor wilden hebben maar ze stonden er op om het te betalen’, zegt hij op de website van Agraaf.
Van Huet ergert zich aan collega’s die een slaatje uit de landingen willen slaan. ‘Zo maken ze onnodig negatieve reclame voor boeren. Naar mijn mening doen ballonvaarders hun uiterste best om de overlast te beperken. Het blijft prachtig om te zien en zover ik weet heb ik geen collega's die er echt moeite mee hebben. Het flesje jenever of een bierpakket vind ik echt prima als bedankje’, stelt hij.
Kwaad daglicht
Ook Guy Geeraerts vindt dat ballonvaarders hun best doen om rekening te houden met de plek waar ze landen. ‘Er wordt bij voorkeur geprobeerd te landen op een braakliggend stuk of een pas gemaaid grasveld. Ik heb eens bij een landing op een kort gemaaid grasland meegemaakt dat de boerin er als de kippen bij was om een schadevergoeding van vijftig euro te eisen. Schandalig, zo worden landeigenaren in een kwaad daglicht gesteld’, laat hij op de website van Agraaf weten.
Schandalig
Ruim tien procent van de mensen die hun stem hebben uitgebracht, vindt dat ballonvaarders bij hun landingen niet genoeg rekening houden met boeren. 37 stemmers stellen dat ballonvaarders zorgen voor overlast bij boeren en nadien worden ze ‘afgescheept met een fles drank of een klein geldbedrag’. Thea Vendrig is het hiermee eens: ‘Schandalig hoe ballonvaarders om gaan met boeren. Bij schade denken ze er met fles slechte wijn vanaf te komen. Bij ons hoeven ze niet meer te landen en zo zijn er velen met mij’, reageert ze.
Kantonrechter
Aanleiding voor deze stelling was dat een ballonvaarder die in een land met paarden landde, de eigenaar van het land 15.500 euro schadevergoeding moet betalen. Dat oordeelde de kantonrechter in Utrecht. De landing en de drukte in het weiland leidde tot paniek bij de paarden. Een paard werd daardoor zo angstig dat het dier later geëuthanaseerd moest worden. Een ander paard raakte blijvend kreupel.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek