Partijen Schieland en Krimpenerwaard: ‘Verplicht geen andere teelten tegen bodemdaling’
Combinatiepartij SGP/ChristenUnie in Schieland en Krimpenerwaard vindt dat de tarieven natuurterreinen en agrarisch land meer worden geharmoniseerd. Volgens de partij wordt open gebied tussen alle bebouwing steeds belangrijker en krijgen boeren steeds meer een neventaak als natuurbeheerder. Daarom moet er volgens de partij gelijke behandeling tussen particulieren en bedrijven zijn. Wel vanuit het principe dat de vervuiler betaalt. Ons-Platteland wil dat de groene en blauwe diensten als compensatie worden meengenomen in de belastingheffing.
Bestuur
Ons-Platteland geeft aan dat geborgde zetels bijdragen aan een evenwichtig beleid van het waterschap en hebben zij een meerwaarde binnen het bestuur. SGP/ChristenUnie geeft aan dat op dit punt er grote verschillen zijn tussen partijen. Het gaat volgens de partij over landschapsbeheer, maar moet er primair ook ruimte zijn voor een gezonde bedrijfsvoering. De partij zegt dat het van oudsher een sterke binding met de agrarische sector heeft, en kennis daarvan. De partijen die meer achterban in de stad hebben zijn volgens SGP/ChristnUnie wel geneigd heel anders tegen het landschap en de rol agrarische bedrijven aan te kijken, en hebben over het algemeen minder feeling met de sector.
Natuur versus landbouw
Boeren krijgen volgens SGP/ChristenUnie alle voorrang als er een keuze gemaakt moet worden tussen natuur en landbouw. De partij zegt daarover dat Natuur prachtig is, maar mooie akkers en koeien in de wei ook natuur zijn. Dat is een typisch Hollands landschap dat de partij wil behouden. Bovendien zijn bij agrarische bedrijven bedrijfsvoering, inkomen en voedselvoorziening in beeld. Die krijgen bij SGP/ChristenUnie alle voorrang.
Ons-Platteland geeft aan dat droogte en wateroverlast ook natuurverschijnselen zijn en dat waterpeilen moeten worden afgestemd op de functie van het gebied. Volgens de partij moet alles wat redelijkerwijs gedan kan worden om wateroverlast te voorkomen wordt gedaan, ook in agrarisch gebied.
Blauwe diensten
Als het gaat om blauwe diensten en compensatie voor boeren daarvoor, dan stelt SGP/ChristenUnie veiligheid voorop. In de eerste plaats wil de partij natuurgebieden gebruiken als overloop. Als dat onvoldoende blijkt te zijn voor de veiligheid, dan gaat algemene veiligheid voor en zal ook landbouwgrond gebruikt moeten worden. Daar hoort volgens de partij een volledige compensatie bij. Als het volgens de partij echt niet anders kan en er structurele waterberging nodig is, dan zal de boer naar behoren moeten worden uitgekocht.
Ons-Platteland zegt dat de beslissing of landbouwgrond gebruikt moet worden voor berging bij de gemeente of provincie ligt, maar dat mocht het gebeuren, de boer volledig schadeloos gesteld dient te worden.
Bodemdaling
De provincie mag boeren niet afdwingen om andere teelten te verbouwen om zich aan te passen aan bodemdaling. Dat vinden zowel ChristenUnie/SGP als Ons-Platteland. Volgens de partijen is bodemdaling een probleem voor boeren en moeten zij daar zelf ook over nadenken. De partijen vinden wel dat de provincie en het waterschap initiatieven moet stimuleren die bodemdaling tegengaan.
Agraaf legde de waterschaps- en politieke partijen de afgelopen weken stellingen voor over aan landbouw gerelateerde onderwerpen. De stellingen zijn verdeeld in de categorieën; kosten, bestuur, natuur versus landbouw, waterkwaliteit, blauwe diensten en bodemdaling. De uitslagen daarvan volgen in een serie van artikelen.