Subsidieregeling voor omzetten agrarische grond naar natuurgrond in Utrecht
De regeling is nu vastgesteld door Gedeputeerde Staten en later dit jaar wordt deze ook daadwerkelijk opengesteld. Volgens de provincie verloopt de aanleg van nieuwe natuur ‘minder vlot’ dan de provincie een aantal jaar geleden had gehoopt. Met de nieuwe regeling wil de provincie nieuwe natuur een impuls geven.
Financiële drempel
„Het omzetten van grond met een agrarische bestemming naar natuurgrond kost geld. Natuurgrond is goedkoper. Met deze subsidieregeling willen we het financiële gat dat hierdoor ontstaat dichten”, zegt Rick Druten namens provincie Utrecht. Gedeputeerde Mirjam Maasdam stelt dat de regeling ook gericht is op landbouwgrond waarvan de pachtovereenkomst afloopt: „Dat is hét moment als je grond een andere bestemming wilt geven, maar vaak blijkt dan de financiële drempel toch te hoog. Voortaan hoeft de nieuwe grondeigenaar de aankoop niet meer voor te financieren, maar betaalt die bij aankoop alleen de natuurwaarde. Zo nemen we een groot obstakel weg.”
Interessant voor boeren?
Volgens Druten zullen boeren die ‘prima op hun plek zitten’ waarschijnlijk geen gebruik gaan maken van deze regeling. „Maar, voor boeren die willen stoppen biedt het nieuwe mogelijkheden. Vaak zijn boeren gehecht aan hun grond en willen ze weten wat ermee gebeurt. Omdat bij deze regeling de bestemming van de grond wordt vastgelegd, weten boeren wat er met hun grond gaat gebeuren.”
Druten stelt ook dat de regeling mogelijkheden biedt voor boeren die zich bezighouden met (agrarisch) natuurbeheer. „Als boeren bij zichzelf denken ‘daar willen we wat mee maar dat kost me te veel geld’, willen we deze boeren door middel van deze regeling over de streep trekken”, zegt hij.
Vastomlijnd inrichtingsplan
Voor de nieuwe regeling hoeft het betreffende perceel in de afgelopen vijf jaar niet per se gebruikt te zijn voor landbouw. Daarnaast hoeft er ook nog geen ‘vastomlijnd inrichtingsplan’ klaar te liggen, aldus de provincie. Wel wordt, zoals Druten al aangeeft, de bestemming van de grond vastgelegd bij de notaris. Hierbij worden afspraken gemaakt over het soort natuur, zodat ‘nieuw natuur ook voor altijd natuur blijft’, stelt provincie Utrecht.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Utrecht