Provincie Zuid-Holland en Farm Frites werken aan duurzame fritesketen
„De Groene Cirkel past bij onze duurzaamheidsstrategie”, stelt Piet de Bruijne, eigenaar van Farm Frites. „Concreet willen we de CO2-emissie van de fabriek in Oudenhoorn, gerelateerd aan aardgas en elektriciteit, terugbrengen tot nul en willen we werken aan een CO2-neutrale keten. Deze ambitie gaan we realiseren met behulp van duurzame energietechnieken. Ook verduurzaming van logistiek en mobiliteit is een belangrijk thema, naast het verhogen van de veiligheid. Daarnaast zetten we ons in voor het verminderen van de lokale overlast van de transportbewegingen tussen de Farm Frites fabriek en de Tweede Maasvlakte.”
Gezonde bodem
Volgens Farm Frites is een gezonde bodem ‘cruciaal’ en daarom wil het bedrijf samen met de telers in de regio werken aan duurzame en vitale bedrijven, zodat ‘ook in de toekomst lokale aardappelteelt gegarandeerd is’. Wageningen University & Research haalt ook het belang van een gezonde bodem aan: „Een gezonde bodem draagt niet alleen bij aan de productie, maar ook aan klimaatpositieve landbouw en het vergroten van biodiversiteit op en rondom de akkers”, aldus Bram de Vos, directeur van de Environmental Sciences Group namens Wageningen University & Research. Zij zijn betrokken voor de wetenschappelijk onderbouwing van de pilots binnen de samenwerking.
Kringlooplandbouw
HAS Hogeschool maakt onderdeel uit van de samenwerking omdat zij onder andere willen bijdragen aan de ontwikkeling van het onderwijs. „Door mee te doen met Groene Cirkels vernieuwen wij als school en hebben wij impact op het denken en handelen in de agrofoodsector. Juist bij de nieuwe generatie studenten is het van belang dat kringlooplandbouw tot de standaard gaat behoren”, zegt Dick Pouwels, collegevoorzitter HAS Hogeschool.
Provincie Zuid-Holland neemt deel aan Groene Cirkel Duurzame Fritesketen omdat zij onder andere wil leren hoe ‘de provinciale overheid transities naar duurzaamheid kan faciliteren in uiteenlopende rollen, zoals beperkende regels wegnemen, beleidskaders tegen het licht houden en waar mogelijk vernieuwen, partijen verbinden en processen faciliteren.’
Groene Cirkel Kaas & Bodemdaling
In 2013 is Groene Cirkels ontstaan uit een samenwerking tussen provincie Zuid-Holland, Heineken en Wageningen University & Research. De partijen gingen de samenwerking aan om onder andere een klimaatneutrale Heineken-brouwerij te ontwikkelen. Er zijn ook andere Groene Cirkels actief, waaronder de Groene Cirkel Kaas & Bodemdaling.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Groene Cirkel Duurzame Fritesketen