‘Schade aan landbouw bij droogte is van kortere duur en is te verzekeren’
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/88/071/waterschap_hollandse_delta.-detail.jpg)
Waterschappen werken, net als de Provinciale Staten, toe naar de verkiezingen op 20 maart. Voor boeren zijn de waterschapverkiezingen belangrijk. Agraaf legde de waterschaps- en politieke partijen de afgelopen weken stellingen voor over aan landbouw gerelateerde onderwerpen. De stellingen zijn verdeeld in de categorieën; kosten, bestuur, natuur versus landbouw, waterkwaliteit, blauwe diensten en bodemdaling. De uitslagen daarvan volgen in een serie van artikelen.
Dit artikel gaat over waterschap: Hollandse Delta.
Kosten
Al langere tijd is er discussie over of de waterschapslasten wel eerlijk verdeeld zijn. De verdeling tussen ongebouwd en gebouwd zou daarbij niet in verhouding zijn. ChristenUnie wil een eerlijke verdeling over de verschillende categorieën. Volgens de partij worden de vervuiler en de directe en indirecte belangen afgewogen en vindt dat een vertaalslag in de tarieven. Hollandse Delta Natuurlijk vindt dat er gesleuteld moet worden aan de kostenverdelingen, maar is niet goed te overzien op welke manier dit moet.
Water Natuurlijk vindt dat de verdelingen uit verhouding zijn. Bij een ongewijzigd stelsel liggen de stijgingen veelal in verhouding, geeft de partij aan. Gebouwd subsidieert vooral kosten die het gevolg zijn van diffuse verontreinigingen en betaalt volgens Water Natuurlijk ten onrechte een deel van de watersysteemkosten die beschouwd moeten als productiemiddel
Natuur versus landbouw
De partijen in Hollandse Delta vinden dat de natuur voorrang moet krijgen op de landbouw bij droogte. Volgens Water Natuurlijk, omdat de schade bij de landbouw bij de volgende oogst kan worden hersteld en er verzekerd kan worden. Hollandse Delta Natuurlijk zegt dat ‘natuur’ een groot maatschappelijk belang is en dat de natuur in het huidige systeem niet goed vertegenwoordigd en daarmee benadeeld is.
ChristenUnie zegt dat de landbouw niet optimaal kan functioneren als de natuur niet in evenwicht is. Schade aan de landbouw vertaalt zich volgens de partij in een korte termijn effect en schade aan de natuur in een lange termijn effect. Altijd en overal is het zaak te komen tot goede afwegingen
Waterkwaliteit
Volgens Water Natuurlijk ‘blijven we verder achter op de doelen wat de Kaderrichtlijn Water (KRW). De partij denkt dat dat in belangrijke mate te maken heeft met diffuse lozingen. Daarbij horen volgens de partij bestrijdingsmiddelen niet in het water. Boeren die bezig zijn met het tegengaan daarvan, moeten volgens Water Natuurlijk beloond worden als het kan en boeren die dat niet doen, gestraft als het moet. Hollandse Delta Natuurlijk vindt dat Waterzuiveringen het voortouw moeten of mogen nemen bij technische maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit.
Volgens ChristenUnie moet de vervuiling van het oppervlaktewater aangepakt worden bij de bron. De partij denkt daarbij aan bewustwording als het gaat om mestuitspoeling, bestrijdingsmiddelen, drugs en medicijnresten. Binnen de grenzen van de wet en met oog op de vraag van de consument, zijn volgens de partij de boeren al goed op weg. Het kan altijd beter, zowel voor boeren als voor het waterschap zelf, als het gaat om de waterkwaliteit en de ecologische aspecten die daar aan hangen. Wat betreft ChristenUnie moet het waterschap, op basis van de achtergrondwaarden zoals het type bodem en de natuurlijke waarden van het water, waterkwaliteitsnormen opstellen. De partij vraagt zich af of voor de eigen zuiveringen fosfaat en stikstof het grootste probleem zijn. ChristenUnie zegt dat er op ingezet is om dat zoveel mogelijk uit het water te halen. Aandacht voor medicijnresten is volgens de partij mogelijk veel belangrijker.
Blauwe diensten
In de printversie van Agraaf van zaterdag 16 maart geven de partijen hun mening over op welke manier boeren gecompenseerd moeten worden als zij blauwe diensten leveren voor het waterschap. Daarnaast spreken zij hun gedachten over de bodemdaling uit. Water Natuurlijk ziet daarin het liefst dat boeren het grondwaterpeil op hun perceel zelf willen toepassen, maar alleen als dit niet ten koste gaat van verder bodemdaling. Daarnaast kunt u in de krant de meningen van de partijen lezen over de geborgde zetels in het waterschapsbestuur.