'Amsterdammer moet weten dat om de hoek prachtig wordt geboerd'
Volgens Jaap Bond, Gedeputeerde Economie en Landbouw Noord-Holland en voorzitter stuurgroep Voedsel Verbindt, moet het hele voedselsysteem op de schop omdat er steeds meer mensen in de stad wonen. Tegelijkertijd moeten boeren in de komende 40 jaar net zoveel produceren als in de afgelopen 6.000 jaar bij elkaar. Tegengaan van verspilling en een veranderend klimaat zijn zaken die moeten worden opgepakt, stelt Bond. „Amsterdammers moeten zich realiseren dat hun bordje avondeten gemiddeld 30.000 kilometer heeft afgelegd. Terwijl hier om de hoek prachtig wordt geboerd!” Hij roemt de landbouw in Flevoland als meest innovatieve sector met de modernste boeren waarbij hij verwijst naar waterteelt en ledverlichting voor kroppen sla zonder dat hiervoor grond nodig is.
Koop lokaal voedsel in
Eten uit eigen regio is een oplossing voor onder meer een deel van het transportprobleem vindt Marbel de Graaf. Zij is bestuurslid van LTO Noord en akkerbouwer. Zij draagt uit trots te zijn op Noord-Holland en Flevoland en hoe er er wordt geboerd. Ze roept supermarkten op lokaal voedsel in te kopen.
Melika Levelt (Projectleider smart mobility & logistics) van de Hogeschool van Amsterdam hamert op slimmere voedselstromen en schoner transport. Want de logistiek in en rond steden wordt steeds ingewikkelder. „De vraag naar de hoeveelheid voedsel groeit en die vraag wordt ook individueler. Tegelijkertijd moet de sector verduurzamen én ligt de ruimte in Noord Holland niet voor het opscheppen.” De vraag hoe het transport dan (wel) moet worden georganiseerd met deze verstedelijking, krijgt geen antwoord. Maar elk idee erover is welkom. „Als we ons realiseren dat er in Nederland maar vier grote voedseldistributiecentra zijn, dan is het niet moeilijk om te bedenken hoe kwetsbaar een grote stad is.”
Het gaat er vandaag en in de toekomst volgens Voedsel Verbindt vooral om dat kennis bij elkaar komt. Zo doet bijvoorbeeld Erna Steenhuis (Projectcoördinator Greenport Noord-Holland-Noord) een oproep aan telers om mee te werken aan een project gezond en vers koken voor ziekenhuizen. Gemeente Zaanstad roept talenten op om te werken in de landbouwsector. Jessica van Bossum (Onderzoeker Hogeschool van Amsterdam) en Hans van Bragt (Projectleider bij Big Data Value Center en Food Cube) proberen alle data bij elkaar te laten komen zodat de kennis op de juiste plaats terechtkomt en om versnippering tegen te gaan. En om te kunnen monitoren of maatregelen effect hebben.
Opschalen van projecten
Barbara Baarsma (Directievoorzitter Rabobank Amsterdam) zegt tenslotte de welvaart van de stad Amsterdam te willen delen met het achterland. Ze ziet graag kortere ketens en initiatieven in energiebesparing. „Projecten zijn te versnipperd en daarom is dit een mooi platform. Opschalen is nodig!” De Rabobank wil geld verstrekken, maar dan zijn er projecten nodig volgens haar. Haar droom is overigens een soort marktplaats voor transacties in de agrarische wereld, maar dan ook met supermarkten en bijvoorbeeld restaurants.
Voedsel Verbindt is een initiatief van provincie Noord-Holland, provincie Flevoland, gemeente Zaanstad, gemeente Almere, gemeente Beemster, gemeente Purmerend, Rabobank, LTO Noord, Greenport Noord-Holland Noord, Foodcouncil MRA, Inholland, VU Amsterdam, Amsterdam Green Campus, Meerlanden Holding N.V., Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Hogeschool van Amsterdam, Aeres Hogeschool, Anmec en het Slow Food Youth Network. Stephanie Wagemaker (kwartiermaker Voedsel Verbindt) is degene die alle initiatieven graag verzamelt en verbindt.