CDA Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ‘Landbouw krijgt vaak de zwartepiet toegespeeld’
In totaal gingen tien lijsttrekkers van VVD, PvdA, Water Natuurlijk, Partij voor de Dieren, CDA, De Groenen, 50PLUS, De Republikeinse Politieke Partij, QUEER en ChristenUnie met elkaar in debat over een zestal stellingen. Per stelling werden er drie of vier lijsttrekkers naar voren geroepen om hun standpunt(en) duidelijk te maken en hierover in discussie te gaan.
Bodemdaling
Een van de stellingen had betrekking op de bodemdaling. De stelling luidde: ‘Om bodemdaling te stoppen moet het waterschap het waterpeil in veengebieden niet langer verlagen’.
Volgens Wim Zwanenburg, lijsttrekker CDA, is de bodemdaling een ‘serieus probleem’. „De landbouw heeft onder andere last van de bodemdaling. De landbouw is een essentiële sector in dit land en is van groot belang voor de economie. Het probleem van CO2-emissie en milieuschade wordt door ons niet ontkend. We willen effectieve maatregelen nemen om de bodemdaling te stoppen en het gebied meer klimaatrobuust te maken maar we kiezen voor een geleidelijk pad”, stelt hij. Daarnaast vindt hij dat de landbouw niet de schuld moet krijgen ‘van de daling van het grondwaterpeil door peilbeheer’.
‘Absoluut niet langer wachten’
De PvdA stelt dat er ‘absoluut niet langer gewacht kan worden om de bodemdaling aan te pakken’. „Ik ben het wel met mijn collega van het CDA eens dat de landbouw een belangrijke sector in ons gebied is en dat we boeren de kans moeten geven om zich aan te passen. Maar we hebben wel de ambitie om het probleem sneller aan te pakken. We kunnen het ons niet permitteren om nog langer te wachten”, aldus Egbert de Vries namens PvdA.
Peter van der Kraan, lijsttrekker Partij voor de Dieren, kan zich vinden in de stelling. „Bodemdaling heeft tot gevolg dat het dierenleven, de biodiversiteit, volledig verdwijnt. De onttrekking heeft ontzettend veel impact”, laat hij weten. Hij stelt verder dat onderwaterdrainage slecht is voor de biodiversiteit. Zwanenburg noemde dit eerder als een van de maatregelen om bodemdaling te tegen te gaan.
Langdurige droogte
‘Bij langdurige droogte moet zoet water eerst naar de landbouw, pas daarna naar de natuur’, was een andere stelling die werd behandeld. Delano Felter (De Republikeinse Politieke Partij), Sander Mager (Water Natuurlijk) en Wim Zwanenburg gingen hierover het debat aan.
Mager laat weten het oneens te zijn met de stelling. „Zoet water moet echt eerst naar de kwetsbare natuur om te voorkomen dat de biodiversiteit verder achteruit gaat”, stelt hij. Volgens Felter moet zoet water bij langdurige droogte juist wel eerst naar de landbouw gaan. Ook het CDA is het eens met de stelling. „Wij vinden dat de voedselvoorziening op plaats een moet komen. Het gaat dan niet alleen om het belang van de boeren maar ook van de voedselprijzen. De landbouwgebieden moeten gewoon nat gehouden worden”, aldus Zwanenburg.
De waterschapsverkiezingen worden op 20 maart 2019 gehouden.