Boerenkaas van melkveehouders Vlist ‘Erkend Streekproduct’
Adrie en Henriëtte van Eijk hebben naast een melkveebedrijf ook een kaasboerderij. Het stel heeft ongeveer 60 melkkoeien en gebruikt de melk van hun eigen koeien om kaas te maken. Voor de 20-kilo kazen wordt gebruikt gemaakt van traditionele houten vaten. De kaas wordt in eigen opslag gerijpt op houten planken. Ongeveer 80 procent van de kaas gaat naar kaashandel Remijn en de resterende 20 procent verkopen de melkveehouders aan huis of op markten en fairs.
‘Erkend Streekproduct’
Stichting Groene Hart Streekproducten bestaat uit boeren en telers die ambachtelijk geproduceerde streekproducten verkopen aan groothandel, retail en speciaalzaken. De stichting kent het SPN-keurmerk ‘Erkend Streekproduct’ toe aan producten uit het Groene Hart. Dit is een keurmerk voor streekproducten die op een ‘maatschappelijk verantwoorde manier worden geproduceerd, met toegevoegde waarde voor de streek en het streekeigen cultuurlandschap’.
Het keurmerk is in beheer van de Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). Hiervoor werkt SPN samen met een aantal regionale keurmerken of streekmerken, waaronder Stichting Groene Hart Streekproducten.
Beter Leven
Voordat het keurmerk wordt toegekend, moet er aan verschillende eisen voldaan worden. Zo moeten in principe alle basis- en kenmerkende grondstoffen van het product afkomstig zijn uit de streek en moet de verwerking van het product ook in de streek plaatsvinden. Daarnaast geldt dat producten en grondstoffen op een maatschappelijke verantwoorde (duurzame) wijze geproduceerd moeten worden.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief