Utrechtse boeren tonen interesse in kleine windmolens
Volgens Greet Ruitenberg, trajectleider Energieneutrale Melkveehouderij, vraagt werken aan een energieneutrale melkveehouderij om en-en-en. „En energie besparen én duurzaam opwekken met zon, wind of biomassa.”
Marcel van der Voort van Wageningen UR en Tim van de Kruijs van EAZ Wind namen de aanwezigen mee in de wereld van de kleine windmolens. Dit zijn molens met een as-hoogte tot 20 meter. Een kleine windmolen heeft de voordelen van windenergie, maar met minder impact op het landschap, zeiden ze.
Combinatie zon en wind
Beide sprekers lieten zien dat met een combinatie van zon en wind een bedrijf een stabielere energieproductie realiseert. Hierdoor kunnen bedrijven tot zo’n 60 procent van de energie die ze opwekken meteen zelf verbruiken, aldus Tim van de Kruijs. „Met alleen zon blijft dit percentage rond de 30 procent steken.”
Met een combinatie van wind en zon kan er op een bestaande aansluiting meer elektriciteit geproduceerd worden. Een voordeel, want er is geen zwaardere en duurdere aansluiting nodig, zei Marcel van der Voort. „Slechts in 3 procent van de tijd geeft een combinatie van zon en wind te veel elektriciteit.”
Businesscase
Voor een goede businesscase is voldoende wind de belangrijkste voorwaarde. Een kleine windmolen moet passen op het bouwblok en bij de bedrijfssituatie. Net als voor zon geldt dat de businesscase voor bedrijven met een verbruik onder de 50.000 kWh eerder sluitend is.
Lees zaterdag 2 maart meer over windmolens in Utrecht in Agraaf.