Noord-Hollandse boeren hoeven geen steun te verwachten bij schade weersextremen
SP geeft aan dat het in eerste instantie gaat om een ondernemersrisico waar de belastingbetaler niet voor op hoeft te komen. De partij ziet aan het verhaal een andere kant en vindt dat er gepraat moet kunnen worden over als familiebedrijven omvallen door grote rampen en als verzekeren daartegen niet mogelijk is. SP vindt maatwerk hierin belangrijk.
Ondernemersrisico
Voor de andere partijen is het duidelijk: het valt onder ondernemersrisico. D66 geeft aan dat dit geen taak van de provincie is. CDA zegt dat de provincie geen verzekeringsmaatschappij is en dat bij echte rampen het Rijk de aangewezen bestuurslaag is. De Partij voor de Dieren vindt dat de kosten van de verzekeringen die nodig zijn om deze schades op te vangen verrekend moeten zitten in de prijs richting de consument. Het is volgens de partij niet transparant als de consument deze kosten betaald via belastingen. De Ouderenpartij vindt ook dat boeren zich bij hun eigen branche kunnen verzekeren.
Geld kan één keer uitgegeven worden
GroenLinks wil een andere meer duurzamere oplossing. De partij wil investeren in een duurzame en toekomstbestendige landbouw. Geld kan volgens de partij maar één keer uitgegeven worden en het reserveren van middelen voor een schadefonds is volgens haar geen investering in een oplossing en dus niet duurzaam. De partij vindt wel dat de provincie hulp moet aanbieden als er sprake is van extreme droogte of een extreme natte periode.
Andere stellingen
De partijen reageerden ook op andere stellingen uit de vragenlijst. De komende weken publiceert Agrio hierover op de website. In de komende edities van Agraaf verschijnen per provincie verhalen over de andere stellingen.
De partijen die voor de provincie Noord-Holland meewerkten aan dit onderzoek zijn D66, CDA, Partij voor de Dieren, Ouderenpartij Noord-Holland, GroenLinks en SP.