Noord-Hollandse politici: 'Dieraantallen is landelijke kwestie'
CDA zegt bijvoorbeeld dat het vindt dat de provincie geen extra maatregelen moet leggen op landelijke en Europees beleid. De partij ziet het liefst dat er een gelijk speelveld is voor boeren in alle provincies en is er daarom geen voorstander van om extra maatregelen te leggen bovenop nationaal beleid. Daar komt volgens CDA bij dat de veehouderij in Noord-Holland extensief is. Noord-Holland heeft volgens de partij de hoogste score voor wat betreft weidegang.
Volgens D66 voldoen de juridische middelen op dit moment. De partij wijst op het besluit van de provincie over dat geitenhouders niet mogen uitbreiden.
Krimp veestapel onlogisch
Ook Ouderenpartij Noord-Holland vindt dat dit een kwestie is voor het ministerie. GroenLinks sluit zich daar bij aan. Volgens GroenLinks is een krimp van de veestapel in Noord-Holland niet logisch. GroenLinks geeft aan dat Noord-Holland op de negende plek van alle provincies staat als het gaat om het aantal geiten, de een na laatste als het gaat om kippen en zelfs de laatste plek als het gaat om varkens.
Wel extra middelen
De Partij voor de Dieren vindt dat als je beleid maakt er ook mogelijkheden moeten zijn om de in uitvoering te sturen. SP wijst op de risico's aan het houden van landbouwhuisdieren. Volgens de partij gaat het hierbij om luchtkwaliteit, geur, stikstof- en ammoniakuitstoot, zoƶnosen en de gezondheid van mensen en dieren. SP vindt dat de provincie moet kunnen ingrijpen om de risico's beheersbaar te houden en het milieu te beschermen.
Andere stellingen
De partijen reageerden ook op andere stellingen uit de vragenlijst. De komende weken publiceert Agrio hierover op de website. In de komende edities van Agraaf verschijnen per provincie verhalen over de andere stellingen.
De partijen die voor de provincie Noord-Holland meewerkten aan dit onderzoek zijn D66, CDA, Partij voor de Dieren, Ouderenpartij Noord-Holland, GroenLinks en SP.