Verduurzaming melkveehouderij in polders bij de Vlist
Naast het waterschap en de gemeente hebben ook Agrarische Natuurvereniging Weidehof Krimpenerwaard en Agrarische Natuurvereniging Lopikerwaard hun handtekening onder de overeenkomst gezet. De betrokken partijen willen niet alleen de melkveehouderij verduurzamen maar ook de bodemdaling in de polders Bonrepas, Noord-Zevender, Vlist-Oostzijde en Groot-Keulevaart remmen en de waterkwaliteit verbeteren. Het gebied omvat 350 hectare.
Onderwaterdrainage
De betrokken partijen stellen dat boeren verschillende maatregelen willen nemen om te verduurzamen en de bodemdaling en waterkwaliteit aan te pakken. Voorbeelden hiervan zijn het aanleggen van 450 km onderwaterdrainage, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen (met name CO2) en het verbeteren van de waterkwaliteit en biodiversiteit.
‘Ik vind het geweldig dat de boeren gezamenlijk het probleem van bodemdaling aanpakken en daarbij ook duurzaamheid en biodiversiteit meenemen’, aldus Bert de Groot van waterschap De Stichtse Rijnlanden. Bij vier boeren wordt drukdrainage aangelegd om de grondwaterstand in het voorjaar te verhogen, net als bij de Bedrijvenproef Sturen met Grondwater in Spengen.
Ammoniakuitstoot
Er worden twee studiegroepen Adaptieve Kringlooplandbouw aan het project verbonden. Bij de deelnemende boeren richten de studiegroepen zich op een meer duurzame bedrijfsvoering, zoals het verbeteren van de mineraalhuishouding. Hiermee wordt beoogd dat de ammoniakuitstoot en de uitspoeling van nutriënten verminderen. Er zijn ook meer boeren die de omstandigheden voor weidevogels willen verbeteren, aldus de betrokken partijen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden