Tijdswinst en betere mestbenutting door meten bodemtemperatuur
Het doel van het project is dat melkveehouders kunnen bepalen wat het beste moment is om grasland te bemesten. „De bodemtemperatuur is bepalend voor het begin van de groei van het gras én het actief worden van het bodemleven in het voorjaar”, aldus Graveland. „Een ideale temperatuur hiervoor is 8 graden. Dat is hét moment om het land te gaan bemesten.”
„Bemesten als het gras nog niet gaat groeien, dus te vroeg, zorgt ervoor dat de mest minder wordt benut, waardoor verliezen van mineralen optreden. Zonde, want de mest verdwijnt dan onder andere naar het oppervlaktewater. En dat is niet goed voor de kwaliteit van het water. En er is meer kunstmest nodig om deze verliezen te compenseren. Als ik te laat ga mesten, profiteert het gras niet optimaal van de mest.”
Innovatief
Zelf heeft de melkveehouder op zijn 26,5 hectare land in Oudewater (UT) al enigszins zelf geëxperimenteerd met het meten van de bodemtemperatuur. „Ik ben altijd al bezig met mijn bodem en de temperatuur ervan, ik ben namelijk wel van de innovatie. Eerder mat ik de bodemtemperatuur met een soort van grote vleesthermometer. Met de bodemmeters wordt de bodem veel gemakkelijker, constanter en vooral nauwkeuriger gemeten. Thuis vanachter de computer houd ik het allemaal in de gaten.”
Onderling hebben alle deelnemende melkveehouders contact via WhatsApp. Bij zijn collega’s merkt hij dat het meten van de bodemtemperatuur vooral tijd oplevert. „En minder verspilling van mest, omdat we precies weten wanneer het tijd is om het land te bemesten.”
Bodemdaling
Deze proef wordt gefinancierd vanuit het Programma Aanpak Veenweiden. Doel hiervan is om de bodemdaling te remmen en het realiseren van duurzame landbouw en duurzaam waterbeheer in het Veenweidegebied. KTC Zegveld heeft voor de meter gezorgd.