Provincie Zuid-Holland: groei weidevogelpopulatie Krimpenerwaard door ‘nieuwe natuur’
Het onderzoek werd gehouden in de polders De Nesse en Berkenwoudse Driehoek. De polders maken deel uit van 2250 hectare aan nieuwe natuur in Krimpenerwaard. De Nesse en Berkenwoudse Driehoek zijn in de afgelopen jaren van agrarisch gebied omgevormd naar natuurgebied.
Afvlakken slootoevers
Voor het onderzoek wilde de provincie onder andere weten of inrichtingsmaatregelen langs sloten en op percelen in combinatie met waterpeilverhoging een positief effect zouden hebben op de vogeldiversiteit. Voorbeelden van genomen inrichtingsmaatregelen zijn het graven van poelen, het afvlakken van slootoevers en het afgraven van percelen om deze zo plas-dras te kunnen zetten. In de winter van 2017-2018 is het waterpeil in de gebieden verhoogd.
De onderzoekers keken naar of de maatregelen resulteerden in genoeg voedsel voor weidevogels en hun kuikens. Daarnaast werd bekeken of weidevogels in Berkenwoude en De Nesse komen broeden. De provincie stelt dat de eerste metingen laten zien dat er sprake is van een stijging van het aantal weidevogels. ‘In 2018 zaten er van vrijwel alle vogelsoorten meer exemplaren in het natuurgebied dan in 2017. Er broedden 120 paar kieviten, 60 paar grutto’s, 35 paar tureluurs en 30 paar scholeksters’, meldt de provincie.
Verder onderzoek
Op basis van de eerste resultaten lijkt het erop dat inrichtingsmaatregelen als greppels en afgevlakte oevers een gunstige effect hebben op de populatie weidevogels in een gebied, laat de provincie weten. Volgens de provincie kunnen er, op basis van de eerste resultaten ‘voorzichtige lessen getrokken worden voor het inrichten van andere natuurgebieden in de Krimpenerwaard’. De komende jaren komt er nog 1500 hectare aan natuur bij. Hiervan is een groot deel bestemd voor weidevogels.
De provincie Zuid-Holland stelt dat er goede redenen zijn om het onderzoek de komende jaren te herhalen en uit te breiden omdat er bij het eerste onderzoek enkel gekeken is naar de effecten voor weidevogels. De provincie benoemt dat er meer natuurdoelen voor het natuurgebied zijn, zoals verbetering van de waterkwaliteit en de toename van biodiversiteit, die onderzocht kunnen worden.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel