Eerste ervaringen drukdrainage Wilnis positief
Voor het project Proefpolder Kringlooplandbouw is er in april vorig jaar drainage met pompputten (drukdrainage) op twee bedrijven in Wilnis aangelegd. Sinds half juni 2018 experimenteren de deelnemende bedrijven met drukdrainage.
Een van de eerste ervaringen van het project is dat zowel onderwaterdrainage als drukdrainage effectieve middelen zijn om de grondwaterstand van een perceel tijdens droge periodes te verhogen. Dat stelt PPP-Agro Advies. Het adviesbureau benoemt hierbij dat het wel van belang is dat er op tijd gestart wordt met infiltreren om een piekwatervraag te voorkomen.
Verder stelt PPP-Agro Advies dat de regelputten en pompen die ingezet zijn in de Proefpolder Kringlooplandbouw effectief zijn maar bij extreme droogte en bij te laat aanzetten niet aan de watervraag kunnen voldoen. Daarnaast is het bureau verrast over ‘de grote hoeveelheid water die nodig is om het veen in het midden van een perceel via drains te vernatten’. Het adviesbureau verwacht dat als het grondwaterpeil eenmaal op het ingestelde niveau is (nu 25 cm boven slootpeil), er minder water bijgepompt hoeft te worden.
Verdamping
Volgens PPP-Agro Advies kan op basis van de eerste ervaringen van het project niet worden geconcludeerd wat het verschil in watervraag is voor drukdrainage en voor beregeningsmethoden als bevloeiing en baggerspuiten. Wel wordt door het adviesbureau gesteld dat de verdamping van oppervlakkig toegediend water een stuk hoger is dan van water via ondergrondse drainagebuizen.
Drukdrainage
Het voorkomen van de afbraak van veen tijdens droge periodes (door het uitzakken van de grondwaterstand) is een van de doelen van het gebruik van drukdrainage. Bij drukdrainage worden drainagebuizen evenwijdig aangebracht in de grond. Deze buizen komen via een verzamelbuis uit op een put. Bij onderwaterdrainage komen de buizen uit op een sloot. Het water in de put kan met een pomp hoger worden gezet dan het water in de sloot. Hierdoor ontstaat er extra druk op het water in de drainagebuizen. Volgens PPP-Agro Advies wordt het water bij drukdrainage effectiever geïnfiltreerd dan bij onderwaterdrainage.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: PPP-Agro Advies