Akkerbouwers verkopen vuurwerk onder eigen label
De vuurwerkleverancier van de Vuurwerkboerderij bood Lianne en Henry Ravenstijn de kans om vuurwerk onder de naam Vuurwerkboerderij te verkopen. Een kans die ze met beide handen grepen. „Het lijkt ons heel leuk om ons eigen vuurwerk te verkopen. Onze eigen boerderij staat ook op de etiketten”, zegt Lianne Ravestijn trots.
In een naastgelegen bunker slaat de familie het vuurwerk op en een deel van de schuur wordt omgetoverd tot winkel. Daarin ontvangen zij klanten en stellen zij het assortiment tentoon dat dit jaar dus ook de Boer zoekt Knal en Boerenverstand zal bevatten.
Zomer
Het bedrijf van Ravestijn dat aardappelen, suikerbieten, uien en tarwe verbouwt op 55 ha grond, heeft een zwaar jaar achter de rug. „Als akkerbouwer ben je erg afhankelijk van het weer. Vooral dit jaar was heel pittig. Mijn man en zoon zijn 24/7 druk geweest met beregenen zonder ook maar één dag vrij. Het is dan wel heel fijn dat we met de verkoop van vuurwerk nog extra inkomsten hebben.” En dat gaat erg goed volgens Ravestijn. De boerin zegt jaarlijks honderden klanten te ontvangen met de vuurwerkhandel. Over de hoogte van de inkomsten doet Ravestijn geen uitspraken.
Decemberpubliek
„In Noord-Holland, waar we vandaan komen, kan je om het huis kerstbomen kopen. In Numansdorp is dat helemaal niet het geval.” Daarom besloot Ravestijn het initiatief van de kerstboomverkoop zelf op te pakken. Dit liep dusdanig goed dat Ravestijn naar manieren zocht om het decemberpubliek langer aan zich te binden.
De familie Ravestijn kreeg in het jaar 2000 voor het eerst het idee om vuurwerk te gaan verkopen. De akkerbouwers raakten toen echter gedemotiveerd toen ze zagen aan hoeveel voorwaarden ze moesten voldoen om vuurwerk te mogen verkopen. In 2004 besloten ze alsnog de procedure te starten. Anderhalf jaar later, op 19 december 2005, hadden ze de vergunning in handen
Een voorliefde voor het knalgoed heeft de familie Ravestijn van origine niet. „We hebben ook een keer een Nieuwjaar gehad waar we aan vier wondertollen en een sterretje genoeg hadden”, lacht Ravestijn. Dat is tegenwoordig wel anders. „We hebben meer dan genoeg mooi vuurwerk in huis, familieleden komen helpen met de winkel en we hebben zelfs een bakker in de winkel staan die z’n oliebollen verkoopt. Sommige klanten blijven na het kopen of afhalen van vuurwerk hangen omdat ze het zo gezellig vinden. We kijken elk jaar weer reikhalzend uit naar december.”