Kerstspecial: Kaas voor eigen winkel en restaurant
Slechts een klein deel van de productie bij boerderij ‘t Geertje gaat naar de biologische melkfabriek. Voor het overige komen alle liters terug in de eigen producten voor de huisverkoop en de gerechten op de menukaart van het restaurant. Yoghurt, karnemelk, maar vooral rauwmelkse kaas maakt de familie Van Rijn zelf. Een bewuste keuze en ook vooral de kern achter de filosofie van het bijzonder veelzijdige familiebedrijf in Zoeterwoude.
Roodbont en blaarkoppen
„Het gaat ons ook niet om een hoge productie. Daarom hebben we ook bewust gekozen voor roodbont vee en blaarkoppen. Het zijn soorten die minder, maar kwalitatief betere melk geven”, legt Ada van Rijn uit. „We besteden veel aandacht aan ons grasland. De koeien worden viermaal daags verplaatst en grazen in lang gras omdat de meeste voedingswaarde in de top zit. Wij zorgen dat op onze 30 hectare land veel bloemen en klavers groeien. Hierdoor wordt de kwaliteit van het voer beter en hebben we minder krachtvoer nodig. Dit zorgt weer voor lagere kosten en een goede smaak van de producten.” Met dezelfde insteek houdt het bedrijf ook 125 Nederlandse witte geiten.
Lees het hele artikel zaterdag 22 december in Agraaf. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Ellen Meinen