GroenLinks: CO2-uitstoot veenweide verlagen door verhogen grondwaterpeil
In veenweidegebieden wordt de grondwaterstand verlaagd, omdat veengrond nat is en dit is voor boeren moeilijk te bewerken. Door verdroging van het veen komt volgens Bromet 7 miljoen ton CO2 per jaar vrij. Dit staat volgens haar gelijk aan de uitstoot van twee kolencentrales of 2 miljoen auto’s.
Bromet stelt dat het verhogen van het grondwaterpeil hier de oplossing voor kan bieden. „Bij de CO2-uitstoot denkt men vaak aan fabrieken, kolencentrales en fossiele brandstoffen. Maar ook onze Nederlandse bodem stoot CO2 uit. Door het grondwaterpeil te verhogen lossen we dat op en het mooie is dat ook onze natuur erop vooruit gaat.”
Het verhogen van de grondwaterstand komt volgens Bromet ten goede van het klimaat maar ook van weidevogels zoals de kievit en de grutto. Ook zou het aantal verzakkingen van huizen en straten af moeten nemen.
Compensatie voor boeren
De CO2-uitstoot uit veen vormt 14 procent van de totale uitstoot. Volgens Bromet moet Nederland in 2030 in totaal 49 megaton minder CO2 uitstoten. Bromet beschrijft in haar voorstel een aantal maatregelen die genomen moeten worden.
Naast het verhogen van het grondwaterpeil benoemt zij dat er compensatie voor de boeren moet komen die een verminderde opbrengst hebben als gevolg van het verhogen van de grondwaterstand. Bromet stelt dat er ’nieuwe verdienmodellen‘ moeten komen door boeren in te zetten als natuurbeheerder en onderzoek te doen naar het verbouwen van andere soorten gewassen. Daarnaast moet er een Veencommissaris benoemd worden die onder andere met stakeholders in gesprek gaat.
Goedkope maatregel
Het aanpakken van de CO2-uitstoot uit veenweidegebied is volgens Bromet een goedkope manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De prijs per gereduceerde ton CO2 uit veengrond bedraagt nu 35 tot 40 euro. Wanneer CO2 in grond opgeslagen wordt, rekent men 70 tot 120 euro per ton. Niets doen kost volgens Bromet veel geld. Ze stelt dat er honderden miljoenen euro’s extra nodig zijn voor waterbeheer.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel