Kaasmakerij Henri Willig: veenweidegebied niet onder water zetten
Alleen al in de provincie Noord-Holland zou deze maatregel het 350 duurzame grondgebonden veehouders onmogelijk maken hun bedrijf voort te zetten, stelt directeur Wiebe Willig in een persbericht. „Het karakteristieke Noord-Hollandse landschap waar weidende koeien een prominente plaats innemen staat op het spel. Het economische perspectief van alternatieve (moeras-)gewassen zoals lisdodde is daarbij nog niet bewezen.”
De vernatting kan uitstoot van andere broeikasgassen als methaan juist in de hand werken en verhoogt ook het risico op dierziektes zoals leverbot, stelt Willig. Ten slotte verdwijnen met het onder water zetten van de veenweide ook nog eens de weidevogels en andere waardevolle fauna, betoogt hij.
Zorgvuldigheid geboden
De oxidatie van veenweidegrond als gevolg van de uitdroging leidt onder meer tot de uitstoot van CO2. Kaasmakerij Henri Willig onderschrijft daarom wel degelijk de noodzaak voor het zoeken naar duurzame oplossingen voor het probleem van bodemdaling in de Nederlandse veenweidegebieden. „Dit is ook in het belang van de melkveehouders. Zorgvuldigheid is echter geboden.”
De economische en milieubelangen zijn groot en de gevolgen van de verschillende maatregelen nog onvoldoende bekend. Diverse oplossingsrichtingen worden momenteel nog in de praktijk onderzocht. Het is volgens Willig daarom raadzaam eerst onderzoeksresultaten af te wachten en alle opties zorgvuldig af te wegen, alvorens maatregelen te nemen. Het gaat daarbij veelal om specifieke landschapssituaties, dus maatwerk is vereist, aldus de kaasmaker.
Veehouders betrekken
Kaasmakerij Henri Willig is voorts van mening dat het betrekken van veehouders bij de provinciale beleidsvorming belangrijk is. Dit zowel vanwege de specifieke kennis over de eigen grond als voor het benodigde handelingsperspectief en draagvlak. „Het eenzijdig afkondigen van al dan niet opportunistische maatregelen door provincies kan daarom een schadelijke uitwerking hebben. Daarentegen zal een goede samenspraak met de veehouders een economisch en ecologisch behoud van het veenweidegebied voor de lange termijn ten goede komen."
Naast biologische melk van haar eigen Jerseyboerderij in Katwoude betrekt Kaasmakerij Henri Willig de melk van nog 30 gangbare en biologische melkveehouderijen in de omgeving, deels op veenweide, deels op klei.