Doornbos: ‘Natuurinclusieve landbouw in de voortuin van de stad’
Buijtenland van Rhoon duurzame hofleverancier van landbouwproducten
Recreatieondernemers en natuurorganisaties maken ook deel uit van de samenwerking. Door de overeenkomst worden de provinciale gronden ter beschikking gesteld aan de gebiedscoöperatie. Het Buijtenland van Rhoon, bestaande uit 600 hectare, wordt hiermee een gebied waarin duurzame landbouw, recreatie en natuur samengaan.
„Over enkele jaren is het Buijtenland van Rhoon een prachtig aantrekkelijk gebied en leverancier van heerlijke streekgebonden producten zoals verse groente, bijzondere granen, zuivel en meer”, zo verwacht Gerard Doornbos, voorzitter van Buijtenland van Rhoon. Door de samenwerking kunnen bierbrouwers en jeneverstokers uit de stad bijvoorbeeld specifieke ecologisch geteelde granen afnemen. „Natuurinclusieve landbouw in de voortuin van de stad”, aldus Doornbos.
Natuurinclusieve teelt
„Nu al zijn boeren bezig hun bedrijf in te richten naar natuurinclusieve teelt”, zegt Doornbos. Als voorbeeld noemt hij dat onlangs het eerste Zuid-Hollandse brood op basis van emmertarwe en oergraan is gepresenteerd.
Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland verwacht dat de overeenkomst ook de biodiversiteit bevordert. „Er wordt gestreefd naar natuurlijk evenwicht in combinatie met een renderende bedrijfsvoering. Zo komt er in dit landbouwgebied vanzelf meer ruimte voor bijzondere plantensoorten, insecten en akkervogels.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel