Opfokbedrijven ingedeeld naar hoogte antibioticagebruik
De Jonge codineert binnen de pluimveekoepelorganisatie de antibiotica aanpak. Het gemiddelde gebruik van antibiotica bij opfokbedrijven (groot)ouderdieren in de vleessector is relatief hoog en is ook al enkele jaren niet gedaald (zie tabel). Dit is voor Avined mede reden geweest om nu te starten met deze aanpak.
Opfokbedrijven melden overigens al enige tijd problemen met de kuikenkwaliteit als belangrijke oorzaak van het gebruik van antibiotica. Tegelijkertijd is er ook een flink aantal bedrijven dat een relatief laag gebruik van antibiotica realiseert, vertelt De Jonge.
Met de fokorganisaties en andere partijen in de keten wordt gesproken over een bredere aanpak, gericht op het verbeteren van de gezondheid en een lager gebruik van antibiotica. Opfokbedrijven met een hoog gebruik van antibiotica vergeleken met collegabedrijven, moeten nadenken over stappen die het gebruik van antibiotica kunnen verminderen, vertelt De Jonge.
Tabel: antibioticagebruik opfokbedrijven (groot)ouderdieren vleessector in DDDA
Categorie
De categorie zijn vastgesteld over de cijfers van 2017. Hiervoor is een verdeling gehanteerd, die ook in andere sectoren wordt gebruikt. De 50 procent minst gebruikende bedrijven vallen in de groene categorie (onder de 10 DDDA) en de 25 procent meest gebruikende bedrijven vallen in de rode categorie (groter dan 18 DDDA). In andere sectoren zijn de getallen vervolgens nog verlaagd met ongeveer 20 procent. Er is voor gekozen om voor de opfokbedrijven geen kortingspercentage toe te passen.
Concreet betekent dit voor de opfokbedrijven (groot)ouderdieren in de vleessector:
- Streefgebied (groen): onder de 10 DDDA
- Signaleringsgebied (oranje): tussen de 10 en 18 DDDA
- Actiegebied (rood): meer dan 18 DDDA
Verbeterplan maken
IKB Kip zal vanaf augustus 2018 de opfokbedrijven (groot)ouderdieren in de vleessector indelen. De bedrijven krijgen een antibiotica-score over het afgelopen jaar. Dit is de score die in het antibiotica rapport staat dat een pluimveehouders elk half jaar van Avined krijgt.
Een opfokker wordt over de indeling in een categorie groen, oranje of rood geformeerd door de Certificerende Instantie (CI) van IKB Kip. De indeling in categorie zorgt voor bewustwording. IKB Kip schrijft bij de eerstkomende beoordeling geen verplichte vervolgactie voor bij bedrijven in het oranje of in het rood. Vanaf de tweede beoordeling in februari 2019 zullen bedrijven in de oranje en rode categorie een verbeterplan moeten maken, vertelt De Jonge.
Naast kuikenkwaliteit spelen meer factoren een rol bij het hoge antibioticagebruik in de opfok van vleeskuikenouderdieren. In het najaar gaan we met de werkgroep om tafel om te bepalen welke stappen (op)fokkers kunnen nemen om de diergezondheid te verbeteren en daarmee het gebruik van antibiotica te verlagen, zegt De Jonge.
Forse daling derde keus middelen
Een positief punt over de cijfers van het antibioticagebruik bij de opfokbedrijven is dat het hoge gebruik van derde keus middelen (bij opfok met name middelen met enrofloxacine) in enkele jaren aanzienlijk is gedaald, vertelt De Jonge. Daarmee heeft de opfoksector een hele goede stap gezet. Derde keus middelen zijn kritisch voor de mens en kunnen daarom slechts bij uitzondering in de veehouderij worden gebruikt.
Jaar | Antibioticagebruik in DDDA |
2015 | 12 |
2016 | 12 |
2017 | 14 |
2018, eerste kwartaal | 14 |
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Avined
Beeld: Susan Rexwinkel