'Huidige niveau vleeskuikenprijzen onhoudbaar'
Daarvoor waarschuwde Willem Tel, manager Agri van slachterij Esbro, woensdagavond 20 juni tijdens de Pluimveeweb thema-avond Markt en Ondernemen voor vleespluimveehouders in Utrecht. Dankzij de huidige prijzen voor reguliere vleeskuikens kunnen vleeskuikenhouders een buffer opbouwen. Dat is mooi voor hen. Op (middel)lange termijn moeten de prijzen echter zakken omdat slachterijen het in de verkoop anders niet terug kunnen verdienen.
Door de onrust in Braziliover voedselfraude hebben meerdere landen binnen de EU een importverbod op Braziliaanse kip ingesteld. Filets kunnen we mede daardoor nu makkelijk en voor goede prijzen afzetten. Aan de verkoop van vleugels verdienen we ook nog iets. Maar de afzet van bouten, 46 procent van het karkas, heeft last van grenssluitingen door tal van landen zoals Zuid-Afrika vanwege de uitbraken van vogelgriep afgelopen winter. Daardoor verkopen Nederlandse slachterijen bouten momenteel met verlies, vertelt Tel.
Concepten ingevuld
De komst van kipconcepten leidde ertoe dat het aanbod van reguliere vleeskuikens in Nederland in rap tempo daalde. Nederlandse slachterijen slachten momenteel circa 10,5 miljoen kuikens per week waarvan ruim 3 miljoen voor concepten en 7,5 miljoen reguliere. Voor de komst van de concepten werd in Nederland ruim 11 miljoen vleeskuikens per week geslacht. In 2015 stopte Albert Heijn als eerste supermarkt met de verkoop van reguliere kip. Toen was tweederde van alle kip in supermarktschappen reguliere kip. In 2017 daalde dit aandeel naar 10 procent en bestond de overige 90 procent uit langzamer groeiende kip.
Tel ziet vooralsnog geen nieuwe markten voor kipconcepten van traag groeiende vleeskuikens uit Nederland. Het buitenland is druk met zijn eigen concepten. In Duitsland schakelen veel vleeskuikenhouders om naar de Initiative Tierwohl waardoor ze maximaal 35 kilo in plaats van 39 kilo reguliere vleeskuikens per meter mogen houden. Daardoor daalt het aanbod van reguliere vleeskuikens in Duitsland. Ook heeft biologische kip een klein aandeel in Duitland. In Engeland en Frankrijk werken ze met eigen kipconcepten. Op die markten is er geen vraag naar kip van trager groeiende vleeskuikens uit Nederland.
Polen grootste concurrent
Niet Plukon of Storteboom maar Polen is onze grootste concurrent doordat de kipproductie daar in rap tempo groeit. Polen is binnen een paar jaar uitgegroeid tot grootste exporteur van kip in de EU. Tel werkte van 2006 tot 2011 voor 2 Sisters Storteboom in Polen. Destijds merkte hij dat er veel vaker salmonella werd vastgesteld bij Poolse kip dan in Nederland. Ook is het antibioticagebruik in Polen vele malen hoger dan in Nederland.
Met salmonellavrij en antibiotica-arm kunnen we ons onderscheiden van Polen. Esbro gebruikt nu al regelmatig deze claim bij de verkoop van kip. Hopelijk levert deze claim ons in de toekomst een meerprijs op. Momenteel ontvangen we hier nog niks extras voor. Tel ziet kansen voor early feeding. Vroeg gevoerde kuikens zijn robuuster en geven minder afkeur in de slachterij. Zowel Albert Heijn als Jumbo kiezen voor early feeding. Hier moet de sector op anticiperen, stelt hij. Een vroeg gevoerd, goed nuchter gevangen kuiken, geeft meerwaarde voor de slachterij.
Nieuw eindvoer zonder los graan
NVWA inspecteurs schenken veel aandacht aan bezoedeling van karkassen. Goed nuchter zetten van kuikens wordt nog belangrijker. Al is het lastig omdat je al gauw resten van granen terug vindt in het karkas. Te lang nuchter zetten werkt ook niet omdat vleeskuikens dan in strooisel pikken. Dan vindt je strooisel in de kroppen. Om kuikens beter nuchter te zetten moeten voerfabrikanten nieuw eindvoer bedenken, zonder los graan, stelt Tel.
Hij vindt dat de sector oplossingen moet zoeken voor het fijnstof probleem. Het is goed dat de sector zelf initiatief neemt en momenteel zelf technieken test op pluimveebedrijven. Anders legt de overheid ons eisen op; fijnstof is namelijk echt een probleem omdat het tot gezondheidsklachten bij omwonden kan leiden. Wissel pluimveerechten in voor fijnstof arme stallen, adviseert Tel. Pluimveerechten verhogen de kostprijs alleen maar en bieden verder geen meerwaarde. Wanneer ze worden afgeschaft, vindt er echt geen ongebreidelde groei plaats omdat het lastig is geschikte bouwblokken te vinden.
Verder vindt hij dat er meer aandacht moet komen voor het verbeteren van het imago van de reguliere vleeskuikenhouderij. Met de reguliere vleeskuikenhouderij zijn we nog steeds te gesloten. Webcams of zichtstallen zijn mogelijke oplossingen om meer openheid te tonen.
Kipconcepten met reguliere kuikens
De sector moet er volgens hem voor waken dat er geen schandaal komt zoals fipronil. Ik moet heel vaak uitleggen dat er alleen fipronil gebruikt is in de legsector en niet in de vleespluimveesector. Daarnaast hoopt Tel op oplossingen voor vogelgriep. Iedere uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in ons land kost de vleespluimveesector miljoenen doordat landen hun grenzen sluiten voor Nederlandse kip. Daardoor moeten we onze bouten met verlies verkopen. Daarom is vogelgriep een grote bedreiging voor de sector.
Naast bedreiging ziet hij ook voldoende kansen. Kip is nog steeds het meest veelzijdige stukje vlees. Het heeft de laagste CO-2 footprint van alle soorten vlees. Van die voordelen moet de sector beter profiteren. Hij ziet ook kansen voor kipconcepten met reguliere vleeskuikens. Reguliere vleeskuikenconcepten bieden kansen voor Nederlandse vleeskuikenhouders doordat ze zich hiermee kunnen onderscheiden.