Video: 'Voerkosten euro's per 100 kilo lager dankzij gezamenlijke inkoop'
Dat vertelde vleeskuikenhouder Bert Vogel uit Hardenberg (NB) woensdagavond 20 juni tijdens de Pluimveeweb thema-avond Markt en Ondernemen voor vleespluimveehouders in Utrecht. Hij kocht in 1995 samen met zijn partner Freek Snoeck een bedrijf voor 280.000 vleeskuikens in het Duitse Wielen. De partners breiden hun bedrijf ondertussen uit en houden inmiddels 1,5 miljoen vleeskuikens op meerdere locaties. Alle bedrijven liggen in West-Duitsland vlak bij Hardenberg en Coevorden. Op de kleinste locatie zitten 10.000 vleeskuikens en op de grootste 800.000. Daarnaast koopt Vogel voor 1,3 vleeskuikens van tien andere vleeskuikenhouders voer en/of eendagskuikens in en verkoopt hij hun kuikens.
Een voerfabrikant doet liever zaken met een grote vleeskuikenhouder dan een kleinere omdat ze in hun fabriek daardoor ook efficiter kunnen werken. Wanneer je veel voer inkoopt, kun je korting krijgen van een voerfabrikant. Met 50.000 vleeskuikens ontvang je bijvoorbeeld 0,50 euro korting, met 100.000 kuikens bijvoorbeeld 1 euro. Aangezien wij voer inkopen voor 2,8 miljoen vleeskuikens zitten we altijd in de hoogste afname staffel. Dit kan oplopen tot drie euro per 100 kilo.
Vleeskuikenhouders, die samen met ons werken, ontvangen het grootste deel van de korting. Een klein beetje is voor ons voor het regelen en om de vleeskuikenhouders te adviseren bij problemen.
Eendagskuikenkwaliteit belangrijker dan prijs
Op voer zijn dankzij onze samenwerking veruit de meeste kosten te besparen. Een vleeskuiken vreet 4 kilo per ronde; dus 30 kilo bij 7,5 ronde per jaar. Een besparing van n euro per 100 kilo scheelt een bedrijf met 100.000 vleeskuikens al 30.000 euro per jaar, rekende Vogel de zaal voor.
Te veel op de prijs van voer letten is volgens Vogel een gevaar. We hechten echter heel veel waarde aan voerkwaliteit. We kopen goed voer voor een scherpe prijs in. Door samen te werken, proberen we onze kostprijs te verlagen en onze winst te maximaliseren. Nu is de markt gunstig, maar in het verleden hebben vleeskuikenhouders beroerde jaren gekend. Verlagen van de kostprijs is dan de enige manier om te kunnen blijven bestaan. Maar ook nu met een gunstige markt blijft de kostprijs belangrijk.
Soms kopen we eendagskuikens een cent goedkoper in. Maar op 100.000 kuikens bespaar je dan nog maar 1.000 euro. Je kunt beter goede kwaliteit eendagskuikens kopen zodat de uitval minimaal is en je er weinig werk mee hebt. Ook al zijn deze 2 of 3 cent duurder. Dat ervaarde Vogel in de afgelopen jaren. Een cent besparen op de aankoop van voer levert bovendien veel meer op, stelt hij.
Fikse nabetaling
Door gezamenlijk entstoffen in te kopen, verlaagt Vogel de dierenartskosten. Het is ook de veterinaire begeleiding. Problemen zijn vaak streekgebonden. Een onafhankelijke dierenarts die kuikens ziet van dezelfde leverancier, op hetzelfde voer kan goud waard zijn.
In het samenwerkingsverband zijn alle deelnemers volledig open over hun technische resultaten en de problemen. Dat levert zeer veel op. We voeren op n van onze eigen bedrijven van twee voerfabrikanten. Onlangs hadden we na vier weken in de helft van de stallen een darmstoornis vanwege Coccidiose tennella. Een vleeskuikenhouder in ons samenwerkingsverband had precies hetzelfde probleem bij dezelfde voerfabrikant. Wij hadden het probleem eerder in de gaten dan de voerleverancier. Een mooie schadevergoeding volgde.
Normaal gesproken zeggen voervoorlichters altijd dat het probleem alleen op jouw bedrijf voorkomt. En dat een vergoeding wel erg lastig is. Maar doordat we de resultaten van 2,8 miljoen vleeskuikens vergelijken, heeft het geen zin om te liegen tegen ons. Wij ontvingen daarom een fikste nabetaling. Een kleine vleeskuikenhouder had dat misschien niet gekregen.
Vleeskuikenhouder mist inzicht in voerprijs
Samenwerking in afzet van vleeskuikens is niet altijd voordelig. Vaak kunnen de beste deals gemaakt worden door gaten in de planning van slachterijen op te vullen. Een enkele vleeskuikenhouder kan zo soms beter onderhandelen. Vleeskuikenhouders in het samenwerkingsverband ontvangen volgens Vogel een marktconforme prijs. Al is met de inkoop van voer meer winst te behalen.
Dat komt volgens Vogel ook omdat vleeskuikenhouders vaak wel inzicht hebben in de verkoopprijzen van vleeskuikens maar niet in de voerprijzen. Grotere vleeskuikenhouders ontvangen voer van n, twee of drie voerfabrikanten. Maar ook voor hen is het lastig te achterhalen of ze niet teveel betalen voor het voer. Ze zitten niet wekelijks met een voerfabriek om tafel om te onderhandelen over de prijs. Wij kopen voer in voor 2,8 miljoen vleeskuikens, zitten regelmatig met voerfabrikanten om tafel om te onderhandelen over de prijs en hebben zo wel inzicht in de voerprijzen, legt Vogel uit. In het begin kocht Vogel voer in van n voerfabrikant, maar inmiddels koopt hij voer in bij drie voerfabrikanten zodat hij de resultaten kan vergelijken.
Vertrouwen
Vertrouwen in elkaar en volledig vertrouwen in n persoon die de onderhandelingen doet en daar volledig open in is, zijn belangrijke voorwaarden voor een samenwerking. Daarnaast zijn alle deelnemers volledig open over technische resultaten en problemen. In het samenwerkingsverband werken de vleeskuikenhouders niet met contracten. Alleen vrijwilligheid werkt, stelt Vogel. Wanneer je denkt dat je, jouw kuikens zelf beter kunt verkopen, dan moet je dat doen.
Momenteel nemen tien andere Duitse vleeskuikenhouders deel aan het samenwerkingsverband, waarvan een aantal voor een deel. Voor de meeste doe ik alle in- en verkoop. Maar voor n vleeskuikenhouder koop ik alleen het voer in; voor n alleen de eendagskuikens en voor n regel ik alleen de afzet.
Alle vleeskuikenhouders kunnen deelnemen. We hebben al een mooie omvang, maar er kunnen er altijd een paar bij. Vogel adviseert geteresseerde vleeskuikenhouders contact op te nemen met vleeskuikenhouders in de omgeving om zelf een samenwerking te starten. Ga bijvoorbeeld met twee, drie, vier of vijf vleeskuikenhouders gezamenlijk voer inkopen. Daar valt veel winst te behalen. Zeker omdat voerfabrikanten hun kantoren nog vol hebben hangen met dure kunstwerken, vertelde hij met een glimlach.
Slachterij tegen samenwerking
Samenwerking in de afzet van vleeskuikens is lastig omdat slachterijen daar geen voorstander van zijn, vertelde een vleeskuikenhouder in de zaal. We hadden al eens een pool met 2,4 miljoen vleeskuikens. We stelden een slachterij voor dat ze op door hun gewenste datums en tijden kuikens konden laden van 1,5 tot 3 kilo. Ondertussen kreeg de n na de andere vleeskuikenhouder uit de pool een niet te weigeren aanbod van een slachterij waardoor de samenwerking uiteindelijk mislukte. Dit voorbeeld duidt er volgens de vleeskuikenhouder op dat slachterijen tegen samenwerking in de afzet van vleeskuikens zijn en liever kleinere partijen vleeskuikens inkopen.
Een andere vleeskuikenhouder in de zaal wilde weten of Vogel de voerprijs voor een langere periode vast zet en met een voederconversie garantie werkt. Af en toe zetten we de voerprijs voor een langere periode vast, maar meestal niet, antwoordde Vogel. Hij werkt niet met een voederconversie garantie.
Na afloop van de scherpe maar interessante presentatie klonk een hard applaus. Met zijn presentatie opende hij veel aanwezigen in de zaal de ogen dat op voerinkoop veel te besparen valt door samen te werken.
Video
In deze video vertelt Vogel over de samenwerking.